Vrachtwagen rijbewijs kosten: theorie en praktijk

Geplaatst op

13/03/2023

Vrachtwagen rijbewijs kosten
NuVrachtwagen

Wil je als beroepschauffeur aan de slag? Dan heb je een vrachtwagen rijbewijs nodig, en uiteraard maak je daarvoor ook kosten. Benieuwd naar de kosten die je kwijt bent voor het behalen van je vrachtwagen rijbewijs? Wij vertellen je wat je betaalt voor zowel de praktijk als de theorie. Zo krijg je een goed beeld van wat het rijbewijs je zal kosten.

De vrachtwagen rijbewijs kosten voor het praktijkgedeelte

Natuurlijk is het praktijkgedeelte essentieel als je rijbewijs C wilt halen. Om het praktijkexamen met succes af te ronden, heb je eerst praktijklessen nodig. Je betaalt ongeveer € 75 per lesuur, en de meeste mensen hebben circa 30 lessen nodig. Bij 30 lessen kom je uit op een totaalbedrag van € 2250. Daarbovenop komen nog de kosten van het praktijkexamen. Je betaalt daarvoor ongeveer € 400 aan de rijschool.

In totaal zal het praktijkgedeelte je dus ongeveer € 2650 kosten. Afhankelijk van je rijschool en het aantal benodigde lessen, kan het bedrag iets hoger of lager uitvallen.

De kosten theorie examen vrachtwagen

Natuurlijk maak je bij het halen van je vrachtwagen rijbewijs ook kosten voor de theorie. Het theorie-examen van de vrachtwagen bestaat uit drie modules. Hieronder hebben we de kosten voor het theorie examen voor de vrachtwagen per onderdeel vermeld.

RVM1-C

De eerste module is RVM1-C. Deze module bestaat uit verkeersvragen, vragen over techniek, lading en wetgeving. Standaard brengt het CBR € 39,80 in rekening voor dit examen.

VM2-C

Examen VM2-C gaat over voertuigkennis, voertuigtechniek, onderhoud en storingen, mechanische systemen en ladingen. Dit examen bestaat uit 65 vragen. Ook de VM2-C kost normaal gesproken € 39,80 bij het CBR.

VM3-C

Tot slot heb je nog examen VM3-C nodig. Dit examen bestaat eveneens uit 65 vragen. De kosten zijn bovendien hetzelfde als de overige twee examens. Ook voor dit examen betaal je dus € 39,80 aan het CBR.

De totale kosten voor de theorie

In totaal zul je dus drie examens moeten afleggen om voor de theorie te slagen. Elk examen kost € 38,90. De totale kosten voor de drie modules bedragen dus € 119,40. Als je extra tijd of individuele begeleiding nodig hebt, komen hier nog toeslagen bovenop.

De vrachtwagen rijbewijs kosten inclusief theoriecursus

Je begint uiteraard niet zomaar aan de CBR examens. Je moet eerst voldoende kennis opdoen om voor het examen te slagen. Bij NuVrachtwagen bieden we je voor ieder theorie-examen een cursus aan. Je betaalt per theorie-onderdeel € 330 per dagdeel. Het examen zit hierbij inbegrepen. De totale kosten voor de theorie bedragen dus € 990.

Tot slot moet je als beroepschauffeur nog de code 95 halen. Je kunt alle onderdelen van de code 95 bij ons volgen. Besluit je alle onderdelen bij NuVrachtwagen af te nemen? Dan betaal je in totaal € 854 voor je code 95.

De kosten voor een vrachtwagen rijbewijs op een rijtje

Gemiddeld maak je de volgende kosten om het vrachtwagen rijbewijs te halen:

  • Praktijklessen en praktijkexamen: € 2650
  • Theoriecursussen bij NuVrachtwagen: € 990 (inclusief examens)
  • Code 95 via NuVrachtwagen: € 854

 

Wil je jouw vrachtwagenrijbewijs halen om als beroepschauffeur aan de slag te gaan? Dan zullen de totale kosten op ongeveer € 4494 uitkomen.

Recente blogs

Maximale afmetingen vrachtwagen

Wat zijn de maximale afmetingen van een vrachtwagen?

In EU-richtlijnen is vastgelegd wat de maximale afmetingen van een vrachtwagen zijn. Hierin staat wat de maximale breedte, hoogte en lengte is voor diverse vrachtautocombinaties...
Vrachtwagen rijbewijs verlopen

Vrachtwagen rijbewijs verlopen: wat nu?

Is je vrachtwagen rijbewijs verlopen? Dan moet je hem opnieuw aanvragen. Als je tenminste straks nog beroepsmatig de weg op wilt met je vrachtwagen. Maar...
Maximale gewicht vrachtwagen

Maximaal gewicht van een vrachtwagen (per land)

Grote kans dat je straks met je vrachtwagen internationaal gaat rijden. Dan is het wel zo handig als je weet wat het maximale gewicht is...