Veelgestelde vragen

Algemeen

De redenen om jouw vrachtwagen theorie te halen via NuVrachtwagen zijn eindeloos! We zetten de belangrijkste op een rijtje voor je:

 • Wij regelen het examen van A tot Z voor je (van het examen tot vervoer naar het CBR)
 • We geven veel persoonlijke begeleiding, zowel vóór als na het examen
 • Bij NuVrachtwagen krijg je compleet unieke lesstof
 • Je krijgt kosteloos extra cursussen mocht je dyslexie hebben
 • Bij Nuvrachtwagen zijn er bijna geen wachttijden
 • Onze cursussen zijn te volgen door heel Nederland
 • Hoogste slagingspercentage van Nederland

Je meldt je aan via onze website, wij regelen de rest. Waar zorgen wij voor? Makkelijke ezelsbruggetjes, begrijpelijke taal, bewezen leermethodes en de expertise van onze ervaren leraren.  Hierdoor hebben onze cursisten een torenhoog slagingspercentage bij de vrachtwagentheorie-examens van het CBR. Meer dan 80% van onze cursisten haalt het examen in één poging!

Een cursusdag bij NuVrachtwagen begint vroeg. We willen namelijk het meeste uit de dag halen. Je wordt om vroeg in de ochtend verwacht op de cursuslocatie (de exacte tijd krijg je per mail en sms) Na ongeveer 5 uurtjes aan examengerichte lessen vertrekt de hele cursusgroep naar het CBR om het examen af te leggen. De docent wacht op je bij het CBR en begeleidt je daar.

Nadat je het examen gemaakt hebt bespreek je het examen na met de docent. Mocht je geslaagd zijn dan vieren we dat met een leuke foto voor op social media. In het geval dat je het niet gehaald hebt, bespreek je met de docent wat er nodig is om het de tweede poging wél te halen.

Een goede voorbereiding is het halve werk! Wij gaan je niet tegenhouden om zelf door de boeken heen te gaan van tevoren. Maar in principe hoef je je niet voor te bereiden voor een cursusdag bij NuVrachtwagen. Wij leren jou alles wat je moet weten, voor iedere cursus.

De docenten van NuVrachtwagen zijn ervaren opleiders met veel kilometers aan kennis. Ze zijn in dienst bij ons en dus verantwoordelijk voor al onze cursisten!

Er zijn 3 niveaus van vrachtwagenrijbewijzen.

C1: Een vrachtautorijbewijs zonder code 95. Dit is een camper rijbewijs.
C: Het vrachtauto rijbewijs.
CE: Een rijbewijs om te rijden met een grote aanhangwagen.

Onze cursussen en examens zijn heel volledig en zijn geldig voor alle vrachtauto rijbewijzen.

Nu kan je beginnen met het leukste gedeelte, de praktijklessen. Over de jaren hebben wij van NuVrachtwagen een samenwerking opgebouwd met de beste praktijkopleiders bij jou in de buurt. Bel of mail ons voor een gratis proefles nadat je je theorie-examen gehaald hebt. Misschien krijg je zelfs korting bij de praktijkopleider. 

Bij Nuvrachtwagen regelen wij alles voor je. Het enige wat je nodig hebt op de dag van je theorie examen is een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. 

Tot kortgeleden waren de onderdelen vrachtwagen theorie RV1, V2C en V3C. Dit is per 1 september 2022 veranderd naar “modules”. De verdeling is als volgt:

De eerste module (RVM1) is een verplichte module voor iedereen die een (klein) vrachtautorijbewijs wil halen. De onderwerpen die in deze module worden getoetst zijn verkeer, techniek, lading en wetgeving (administratie).

De tweede module (VM2-C) is een aanvulling op de eerste module en is alleen bedoeld voor leerlingen die hun rijbewijs mét code 95 willen behalen. Dit is van toepassing wanneer je het rijbewijs beroepsmatig (meer dan 12 uur per week) gaat gebruiken. De onderwerpen die in deze module worden besproken zijn o.a. voertuigkennis, voertuigtechniek, elektronische systemen en het zekeren van lading. Een toelatingseis voor dit examen is dat module 1 behaald dient te zijn.

De derde en laatste module van de (kleine) vrachtauto rijopleiding, VM3-C, is net als VM2 bedoeld voor leerlingen die hun rijbewijs beroepsmatig gaan gebruiken. In deze module gaat het voornamelijk over administratie, wetgeving, veiligheid, gezondheid en de branches.

Prijs

Elke module voor de vrachtwagen theorie kost €250. Dat is inclusief examenkosten. Voor alle drie de modules betaal je dus €750, inclusief examens. Er zijn geen verborgen kosten.

Voor de NIWO onderdelen betaal je €340 euro exclusief de examenkosten per onderdeel. Deze examenkosten kunnen varieren per onderdeel. 

Bij de prijs zit inbegrepen:

 • De cursus, natuurlijk
 • Het examen na de cursus (niet voor NIWO onderdelen)
 • Vervoer naar het CBR, indien nodig
 • Koffie, thee en zoetigheden

Je kan betalen via iDeal of Paypal. Contant betalen op de dag zelf is ook mogelijk. 

Elk onderdeel dient voor aanvang van de cursusdag te worden betaald. In principe betaal je de gehele vrachtauto theorie- of NIWO-opleiding in jouw eigen tempo, omdat je zelf de periodes tussen de cursussen kunt kiezen.

Locatie

De cursusdagen worden gehouden in verschillende steden over heel Nederland. Zo weet je zeker dat er altijd eentje bij jou in de buurt is:

Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Breda, Enschede, Goes, Leeuwarden, Maastricht, Utrecht, Zwolle. Onderaan onze website vind je alle locaties!

Wij verzorgen dagelijks meedere cursussen door het land. Op onze website kun je per locatie zien wanneer de cursussen zijn ingepland. Hier kun je je ook direct aanmelden. 

Dit is momenteel niet mogelijk. De lessen worden op locatie gegeven. Zo kunnen we je beter persoonlijk begeleiden en verhoog je de kans dat je in één keer slaagt!

We werken wel aan een online oefenplatform waar met behulp van video’s de theorie wordt uitgelegd. Dit zal niet examengericht zijn zoals onze cursussen maar kan wel helpen met de voorbereiding. Houd onze website in de gaten voor meer informatie. 

Code 95

Indien jij wil werken in de transportsector met rijbewijs C heb je de code95, voorheen het “chauffeursdiploma” genoemd, nodig. Dit bestaat uit theorie + praktijk. Na dat je de code 95 hebt behaald, moet je deze ook bijhouden met nascholing. In totaal moet je 35 uren nascholing gevolgd hebben en hier heb je 5 jaar de tijd voor, daarna verloopt de code 95. Dus 7 uur per jaar. Dit mag je verspreid doen maar ook achter elkaar (als je maar in 5 jaar 35 uur nascholing hebt gevolgd)

In onze cursussen en examens bij het CBR VM2-C (voorheen V2C) en VM3-C (voorheen V3C) is de code 95 inbegrepen. Na je theorie examen blijft het praktijkgedeelte nog over. 

Schrijf je hier in voor de Code 95 cursus.

Voor nascholing van code95 hebben wij 4 theorie cursussen en 1 praktijk, bestaande uit 7 uur per cursus.

Van de vijf cursussen mogen er maximaal drie cursussen door middel van e-learning worden gedaan. Een e-learning bestaat uit 4 uur e-learning en de overige 3 uur theorie volg je klassikaal bij ons op locatie. Gebruikelijk is dat bij het praktijkgedeelte met de e-learning wordt toegepast om kosten te besparen.

De kosten zijn:

 • Sociale veiligheid en omgaan met agressie (€150)
 • Leefstijl (€150)
 • Fysieke belasting (€150)
 • Tachograaf (€150)
 • Rijoptimalisatie (praktijk) (€254)

Ja. Al onze lesstof is gecertificeerd en goedgekeurd bij het CBR. Wij zijn een erkende beroepsopleider (CCV) bij het CBR met autorisatie om de nascholingscursussen te organiseren en toe te voegen op namen van kandidaten. Kandidaten worden niet getoetst of geëxamineerd bij het CBR. Aanwezigheid is in principe voldoende. Er is een lesplan/schema waar we ons aan houden tijdens de cursussen. Dit geven we door aan het CBR. We worden regelmatig gecontroleerd door het CBR of wij onze werkzaamheden wel goed en volgens dat schema uitvoeren.

NIWO

Om in de transportsector een onderneming te starten is alleen een KvK-bezoek niet genoeg. Je hebt ook een NIWO-vergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij het NIWO. Eén van de eisen van een NIWO vergunning is een NIWO-diploma. En wij bieden de NIWO-diploma cursussen aan. Dit bestaat uit 6 onderdelen:

Je moet binnen vijf jaar slagen voor de zes examens. De resultaten van de behaalde examens blijven 5 jaar geldig. Het maakt niet uit in welke volgorde je de examens uitvoert.

Nadat je alle zes examens hebt behaald ontvangt je van het CCV automatisch het getuigschrift. Je ontvangt deze per post. Dit gaat automatisch, je hoeft hier zelf niets voor aan te vragen. Het getuigschrift van vakbekwaamheid blijft voor onbepaalde tijd geldig.

Met een NIWO-vergunning kun je een onderneming starten in de transportsector.

Momenteel kosten de cursussen €340 excl. examenkosten. Dit zal binnen enkele maanden omhooggaan naar ongeveer €400 per onderdeel.

Je kan bij Nuvrachtwagen je NIWO-diploma halen! Daarnaast hebben wij een een partner die je helpt met de aanvraag van de NIWO-vergunning. Indien gewenst kunnen wij kandidaten hierheen doorverwijzen. Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie hierover. 

Overig

Onze cursussen zijn ooit speciaal ontstaan voor kandidaten die moeite hebben met leren of lezen. Zo worden alle “moeilijke” woorden bijvoorbeeld vertaald naar makkelijke en begrijpelijke taal.

Je kunt bij ons van tevoren aangeven of je moeite hebt met leren. Bijvoorbeeld vanwege dyslexie, faalangst of het niet goed kunnen begrijpen van de taal. Je kunt dan kosteloos meerdere keren de cursus volgen zonder meteen het examen te maken. Pas als je er klaar voor bent start je met het examen.

Als je toch gezakt bent kijken wij met je mee naar het aantal fouten. Indien wij denken dat het beter is als je de cursus nog een keer volgt, dan kun je dit zonder extra kosten bij ons doen. 

De uitslag is 2 jaar geldig.

Heb jij al een aantal modules gehaald en weet je nu niet meer welke je nog moet halen? Wij helpen je graag op weg. Ga naar onze Meer Info Examens module. Zo weet je precies welke examens je nog moet doen.

5/5

5/5

5/5

5/5

Reviews

Jeremy
5/5

“ Super top leraar. Ik heb normaal moeite met aandachtig te luisteren in de les. Dankzij de leraar ben ik gelijk in 1 keer geslaagd . Hij geeft les op een..“

Jeremy

Jan
5/5

“Top cursus gehad ik ben in 1X GESLAAGD!! Zeer spontane docent en leuke manier van uitleg”

 

Jan

Wesley
5/5

“Meerdere keren bij een andere opleider geprobeerd en helaas niet gehaald, 1x mee gedaan met de curcus van nuvrachtwagen.nl en direct geslaagd met 4 foutjes!”

Wesley

Tommy
5/5

Goeie theorieles en direct examen!! Die Ali ( de docent) is helemaal top qua lesgeven. Ik raad NuVrachtwagen dan ook zeer aan als je moeite hebt met leren.

Tommy

Wouter
5/5

“Super Cursussen!!!!!! Alle 3 de examens in 1x behaalt, zonder vooraf te leren en zonder voorkennis. Jeremy en Hellen Super bedankt !!!”

Wouter

Eveline
5/5

“Ontzettend fijne cursussen gehad! Goede uitleg en zonder te leren alle 3 de examens gehaald! Wat een aanrader! Erg goede begeleiding vanaf het moment dat je binnenkomt..”

Eveline

Camiel
5/5

Zeer goeie cursesleiders! Duidelijke uitleg waarmee je veel kan om je examen in te gaan! Echt een aanrader!!!

 

Camiel

Jan Hein
5/5

Rv1 en V2C beide in 1 keer gehaald via nuvrachtwagen. Aankomende week hopelijk in 1 keer v3C. Zeker een aanrader, in 1 ochtend wordt het gewoon goed en duidelijk erin gepraat.

Jan Hein

Logo NRTO

Wist u dat wij ook NRTO gecertificeerd zijn? Als NRTO lid houden wij ons aan de gedragscode van de NRTO. De beginselen in deze gedragscode zijn:

 1.  Zorgvuldigheidsbeginsel
 2. Rechtszekerheidsbeginsel
 3. Redelijkheidsbeginsel
 4. Betrouwbaarheidsbeginsel
 5. Kenbaarheidsbeginsel

Klik hieronder voor de volledige NRTO gedragscode.

NRTO Gedragscode