Vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd

Geplaatst op

26/07/2023

Vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd
NuVrachtwagen

Er zijn al jaren personeelstekorten in het transport. De kans op een goede baan is dan ook best groot. Niet gek dus dat veel mensen een carrièreswitch maken en aan de slag gaan als chauffeur. Zeker als ze wat ouder zijn. Maar kun je eigenlijk wel vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd? En hoe gaat dat dan in z’n werk?

Kan ik vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd?

Ja, je kunt zeker vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd! Sterker nog, het is een populaire carrièreswitch voor mensen die al wat meer levenservaring hebben. Je kunt namelijk relatief makkelijk instromen. Je moet er natuurlijk wel wat examens voor afleggen, maar je hoeft er in ieder geval geen dure en lange opleiding voor te volgen!

Voordelen

Vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd brengt heel wat voordelen met zich mee. Voor jezelf én voor je eventuele werkgever.

 

 • Flexibiliteit
  Als je wat ouder bent, ben je vaak wat flexibeler. Je kinderen zijn bijvoorbeeld al wat ouder of zelfs het huis uit. Dat maakt het voor veel mensen makkelijker om wat langer van huis weg te zijn.

 • Zelfstandigheid
  Als vrachtwagenchauffeur heb je vaak veel vrijheid. Dat betekent ook dat je zelfstandig moet kunnen werken. Wanneer je wat ouder bent, kun je vaak beter met die verantwoordelijkheid omgaan. Je hebt bijvoorbeeld meer zelfdiscipline, je kunt beter dealen met eventuele eenzaamheid én kunt je vaak langer concentreren!

 • Ervaring
  Misschien wel het allerbelangrijkste: je hebt meer ervaring. Ook op de weg. Daardoor hebben oudere chauffeurs vaak meer geduld. Ze kunnen beter omgaan met verschillende situaties en hebben niet zo snel last van stress. Dat houdt het werk leuk.

Nadelen

Er is natuurlijk ook een andere kant van de medaille. Met andere woorden, er zijn soms ook wat uitdagingen als je van plan bent vrachtwagenchauffeur te worden op latere leeftijd:

 

 • Fysieke klachten
  Het geldt niet voor iedereen, maar als oudere chauffeur heb je misschien wat sneller last van fysieke klachten. Bijvoorbeeld aan je nek, rug of schouders. Logisch, want je bent natuurlijk ook geen 18 meer…

 • Leefstijlaanpassingen
  Kom je niet uit het transport? Dan vraagt een carrièreswitch naar vrachtwagenchauffeur soms best even een aanpassing in je leven. In plaats van een 9 tot 5 baan op kantoor, heb je nu te maken met onregelmatige werktijden en ben je misschien wat minder thuis bij je familie.

Hoe kun je vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd?

Wil je een professionele vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd? Dan heb je in ieder geval rijbewijs C met code 95 nodig. Alleen rijbewijs C is niet voldoende. Om Vrachtauto rijbewijs C met code 95 te behalen moet je in ieder geval rijbewijs B hebben en een aantal theorie-examens afleggen:

 

 • RVM1-C (Module 1)
 • VM2-C (Module 2)
 • VM3-C (Moule 3)

 

Daarnaast moet je ook je vakbekwaamheid in de praktijk aantonen door een aantal toetsen te behalen bij een gecertificeerd opleider én natuurlijk een praktijkexamen te doen:

 

 • Vakbekwaamheid C Praktische toets (VPTC)
 • Vakbekwaamheid C Toets besloten terrein (VPBC) of Toets simulator C
 • Examen Vrachtauto C Praktijk

 

Tip: Veel werkgevers bieden opleidings- of omscholingstrajecten aan waarbij je al het bovenstaande kunt behalen. Soms zelfs met baangarantie. Betaal je de studie zelf? Check dan of je een subsidie kunt aanvragen bij de gemeente of het UWV!

Voor jezelf beginnen?

Wil je een eigen transportbedrijf beginnen of zelfstandig vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd? Dan moet je ook een NIWO vergunning halen. Dat is een soort diploma voor beroepsgoederenvervoer waarmee je onder andere aantoont dat je betrouwbaar, kredietwaardig en vakbekwaam bent!

Vrachtwagen theorie & NIWO halen

Wil jij ook vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd? Wij helpen je graag je vrachtwagen theorie te halen. Met een cursus en examen op dezelfde dag slaag je bijna altijd in één keer. En op diezelfde manier kun je ook een opleiding volgen voor een NIWO certificaat!

Recente blogs

Maximale afmetingen vrachtwagen

Wat zijn de maximale afmetingen van een vrachtwagen?

In EU-richtlijnen is vastgelegd wat de maximale afmetingen van een vrachtwagen zijn. Hierin staat wat de maximale breedte, hoogte en lengte is voor diverse vrachtautocombinaties...
Vrachtwagen rijbewijs verlopen

Vrachtwagen rijbewijs verlopen: wat nu?

Is je vrachtwagen rijbewijs verlopen? Dan moet je hem opnieuw aanvragen. Als je tenminste straks nog beroepsmatig de weg op wilt met je vrachtwagen. Maar...
Maximale gewicht vrachtwagen

Maximaal gewicht van een vrachtwagen (per land)

Grote kans dat je straks met je vrachtwagen internationaal gaat rijden. Dan is het wel zo handig als je weet wat het maximale gewicht is...