Wat is het verschil tussen rijbewijs C en CE?

Geplaatst op

31/10/2022

verschil rijbewijs c en ce
NuVrachtwagen

Iedereen kent het rijbewijs B wel. Dat is het rijbewijs dat nodig is om een auto te mogen besturen. Maar wat als je bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur wilt worden? Dan is het rijbewijs C of CE nodig. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen rijbewijs C en CE? We leggen het je graag uit!

Het C-rijbewijs

Als je vrachtwagenchauffeur wilt worden, kun je meerdere rijbewijzen halen. Met het C-rijbewijs is het mogelijk om motorrijtuig te besturen, waarvan de toegestane maximummassa meer dan 3500 kg bedraagt. De toegestane maximummassa, afgekort TMM, bestaat uit het gewicht van het voertuig plus het laadvermogen van het voertuig. Achter het voertuig mag ook een aanhangwagen/oplegger gekoppeld worden met een TMM van maximaal 750 KG.

Het CE-rijbewijs

Met het CE-rijbewijs is het tevens mogelijk een motorrijtuig te besturen, waarvan de toegestane maximummassa meer dan 3500 kg bedraagt. Achter het voertuig mag ook een aanhangwagen/oplegger gekoppeld worden met een TMM boven de 750 KG. Als bestuurder met een CE-rijbewijs heb je ook de bevoegdheid om een auto met aanhangwagen (meer dan 3500 KG) te besturen, waarvoor een BE-rijbewijs nodig is.

Het verschil

Het verschil tussen het C en CE rijbewijs is dus het maximale gewicht van de aanhanger/oplegger. Bij een C rijbewijs mag dat maximaal 750kg zijn, bij een CE rijbewijs mag de bestuurder een aanhanger/oplegger trekken, die meer dan 750kg weegt.

C1-rijbewijs en C1E rijbewijs?

Naast het C en CE rijbewijs heb je ook nog het C1 en C1E rijbewijs. Tussen deze twee rijbewijzen is het verschil vooral het minimale en maximale gewicht.  Hoe dat precies zitten leggen we je natuurlijk even uit.

C1-rijbewijs

Met een C1-rijbewijs heb je de bevoegdheid om een voertuig te besturen met een TMM van meer dan 3.500 kg, maar maximaal 7.500 kg. In het voertuig mag er maximaal plaats zijn voor 8 personen. Een aanhanger mag ook worden gekoppeld met een TMM van maximaal 750 KG.

C1E-rijbewijs

Met het C1E-rijbewijs mag je een zwaardere aanhangwagen/oplegger trekken in de categorie C1. Het TMM mag in dit geval meer dan 750 KG zijn, mits de combinatie niet meer weegt dan 12.000 KG. Ook mag je met het C1E-rijbewijs een voertuig in de categorie B met aanhangwagen/oplegger trekker met een TMM zwaarder dan 3.500 KG.

Het C-rijbewijs halen

Wil je graag het C-rijbewijs halen? Dan zijn er enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen. Voor een C-rijbewijs met code 95 (beroepsmatig rijden), moet je minimaal 18 jaar zijn. Zonder code 95 rijden? Dan moet je minimaal 21 jaar zijn. Om het C-rijbewijs te halen moet je in bezit zijn van het rijbewijs B en voor het praktijkexamen is een gezondheidsverklaring noodzakelijk.

Uiteraard kun je alleen deelnemen aan het praktijkexamen als je geslaagd bent voor het theorie-examen. Het theorie-examen is het RVM1-C (rijbewijs en vakbekwaamheid module 1-C). Nu weet je precies het verschil tussen C en CE en ben je voorbereid om het C-rijbewijs te halen!

Recente blogs

Groot rijbewijs verlengen

Groot rijbewijs verlengen in 3 stappen

Met een groot rijbewijs (C1, C, C1E of CE) mag je een vrachtwagen besturen. Maar na een tijdje verloopt je rijbewijs en moet je ‘m...
NIWO kosten

Wat zijn de NIWO vergunning kosten?

Als je een transportbedrijf begint, heb je een Eurovergunning nodig. Ook als je een koeriersbedrijf start of als je zelfstandig aan de slag gaat als...
Vrachtwagen rijbewijs kosten

Vrachtwagen rijbewijs kosten: theorie en praktijk

Wil je als beroepschauffeur aan de slag? Dan heb je een vrachtwagen rijbewijs nodig, en uiteraard maak je daarvoor ook kosten. Benieuwd naar de kosten...