Wat zijn de maximale afmetingen van een vrachtwagen?

Geplaatst op

28/05/2024

Maximale afmetingen vrachtwagen
NuVrachtwagen

In EU-richtlijnen is vastgelegd wat de maximale afmetingen van een vrachtwagen zijn. Hierin staat wat de maximale breedte, hoogte en lengte is voor diverse vrachtautocombinaties met een gewicht boven de 3500 kg. Maar wat zijn die afmetingen dan?

Maximale breedte vrachtwagen

De maximale breedte van een vrachtwagen is 2,55 meter. Spiegels, camera’s en eventuele zijmarketingslichten of reflectoren tellen daarbij niet mee. Vrachtauto’s voor gekoeld transport mogen met maximaal 2,60 meter iets breder zijn. Voorwaarde is wel dat de wanden minimaal 4,5 cm dik zijn. Let op: deze maximale breedte geldt ook voor lading die uitsteekt!

Maximale hoogte vrachtwagen

De maximale hoogte van een vrachtwagen in de EU bedraagt 4 meter. Zowel de trekker als de oplegger en lading mogen niet hoger zijn. Meestal blijf je daar ook wel onder, maar de combinatie van je chassis met een high cube container (Standard ISO-container 9’6) komt vaak net een paar centimeter boven de maximale hoogte uit. Je hebt dan dus een ontheffing nodig.

Maximale lengte vrachtwagen

In principe mag je vrachtauto of bakwagen zelf niet langer zijn dan 12 meter. Ook een eventuele oplegger of trailer mag niet langer zijn dan 12 meter. Je mag deze lengtes echter niet bij elkaar optellen en met in totaal 24 meter de weg op. De maximale lengte van een vrachtwagen met oplegger of trailer mag namelijk niet langer zijn respectievelijk 16,50 en 18,75 meter:

  • Maximale lengte voor vrachtwagens met oplegger of trailer

    Hoewel de maximale lengte voor een oplegger niet wettelijk is bepaald, mag de maximale lengte voor een vrachtwagen met oplegger in totaal niet meer dan 16,50 meter bedragen. Daarbij geldt ook dat de afstand van de koppeling tot de voorzijde van de oplegger maximaal 2,04 meter is en de afstand tussen de koppeling en de achterzijde niet langer is dan 12 meter.
  • Lengte voor combinaties met aanhangwagen

    Je kunt natuurlijk ook een vrachtauto met aanhangwagen rijden. In dat geval is de maximale lengte 18,75 meter. De afstand tussen de achterzijde van de cabine en de achterzijde van de aanhangwagen moet daarbij wel binnen 16,40 meter blijven en afstand tussen de achterste as van de vrachtauto en de eerste as van de aanhangwagen moet minimaal 3 meter zijn.

 

Let op: in sommige gevallen mag een combinatie ook langer zijn dan 18,75 meter. Zo mag rijden werktuig met aanhangwagen 20 meter lang zijn en hebben kermis- en circusvoertuigen een maximale lengte van 24 meter.

Hoe ver mag de lading uitsteken?

De lading mag zowel in de hoogte als breedte niet verder uitsteken dan de maximale afmetingen van een vrachtwagen. In de lengte mag dat wel. Een deelbare lading mag aan de achterkant in principe maximaal 1 meter uitsteken. Voorwaarden daarbij zijn wel dat de lading niet verder uitsteekt dan 5 meter achter het hart van de achterste as én dat de afstand tussen het wegdek en de lading kleiner is dan 55 centimeter. Hangt de lading hoger? Dan mag het uiterste punt maximaal 60 centimeter uitsteken (gemeten vanaf de bumper).

Maximale afmetingen van een vrachtwagen met ondeelbare lading

Voor een ondeelbare lading gelden iets andere regels. Die mag namelijk ook aan de voorzijde uitsteken, maar niet meer dan 4,30 meter vóór het hart van de voorste as van de vrachtauto of trekker.

Aan de achterzijde mag deze lading niet meer uitsteken dan de helft van de lengte van de vrachtauto of aanhanger (gemeten vanaf het hart van de achterste as). Heb je een oplegger? Dan mag ondeelbare lading niet meer uitsteken dan de helft van de afstand tussen de het hart van de koppeling en de achterzijde van de oplegger. Voor beide combinaties geldt hier een maximum van 5 meter.

Recente blogs

Vrachtwagen rijbewijs verlopen

Vrachtwagen rijbewijs verlopen: wat nu?

Is je vrachtwagen rijbewijs verlopen? Dan moet je hem opnieuw aanvragen. Als je tenminste straks nog beroepsmatig de weg op wilt met je vrachtwagen. Maar...
Maximale gewicht vrachtwagen

Maximaal gewicht van een vrachtwagen (per land)

Grote kans dat je straks met je vrachtwagen internationaal gaat rijden. Dan is het wel zo handig als je weet wat het maximale gewicht is...
Basiskwalificatie code 95

Wat is de basiskwalificatie code 95?

Voor alle vrachtwagenchaffeurs in de EU is code 95 verplicht. Zonder mag je niet beroepsmatig de weg op. Om die code 95 op je rijbewijs...