Medische keuring voor groot rijbewijs: zo zit het

Geplaatst op

31/10/2022

Medische keuring groot rijbewijs
NuVrachtwagen

Als jij binnenkort in aanmerking komt voor een medische keuring voor een groot rijbewijs, is het goed om te weten dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Een medische keuring is niets meer of minder dan een simpele check om te kijken of het veilig is voor jou en voor andere weggebruikers om je de weg op te sturen. Ben je benieuwd wat er allemaal komt kijken bij een medische keuring voor een groot rijbewijs? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden op jouw medische keuring!

Waarom moet ik een medische keuring groot rijbewijs doen?

Als bestuurder is het belangrijk dat de veiligheid van jezelf en van anderen te allen tijde gewaarborgd wordt. Tijdens het besturen van grote voertuigen is de verantwoordelijkheid die je draagt groter dan bij kleinere voertuigen. Het is daarom belangrijk dat er eens in de vijf jaar gecheckt wordt of het nog steeds verantwoord is om jou die vrachtauto of autobus te laten besturen. Daar is de medische keuring voor groot rijbewijs voor. Ook voor het oefenen van vrachtwagen theorie en verfrissen van je kennis helpen wij graag.

Hoelang duurt een medische keuring voor een groot rijbewijs?

De keuring zelf duurt over het algemeen niet heel lang. De keuringsarts test het één en ander, maar dit zal over het algemeen niet langer dan twee uur duren. Na ontvangst van het rapport van de keuringsarts zal het CBR binnen vier weken laten weten of het (nog steeds) verantwoord is om jou de weg op te sturen. Voordat je bij de CBR-arts langs kunt moet je eerst een gezondheidsverklaring invullen via mijn.cbr.nl. Zodra je de gezondheidsverklaring hebt opgestuurd ontvang je een bevestiging met de gegevens van de CBR-arts.

Wat wordt er getest bij een medische keuring?

Keuringen kunnen gaan over de lichamelijk gesteldheid, maar ook over de psychische gezondheid. De meeste keuringen bestaan uit een vragenlijst, een fysiek onderzoek en een gesprek over de algehele gezondheid. Bij een medische keuring voor een groot rijbewijs wordt er ook veel aandacht besteed aan het wel of niet goed functioneren van de armen en benen. De medisch adviseur van het CBR bepaalt of u geschikt bent om een bus of vrachtwagen te besturen. Heeft de medisch adviseur goedkeuring gegeven? Dan ontvang u een verklaring van geschiktheid.

Hulp nodig met de medische keuring voor een groot rijbewijs?

Als je hulp nodig hebt met het invullen van je gezondheidsverklaring, het maken van een afspraak of met iets anders omtrent de medische keuring voor een groot rijbewijs, raden we je aan om contact op te nemen met NuVrachtwagen. Samen zorgen we ervoor dat jouw medische keuring zo soepel mogelijk verloopt!

Recente blogs

NIWO kosten

Wat zijn de NIWO vergunning kosten?

Als je een transportbedrijf begint, heb je een Eurovergunning nodig. Ook als je een koeriersbedrijf start of als je zelfstandig aan de slag gaat als...
Vrachtwagen rijbewijs kosten

Vrachtwagen rijbewijs kosten: theorie en praktijk

Wil je als beroepschauffeur aan de slag? Dan heb je een vrachtwagen rijbewijs nodig, en uiteraard maak je daarvoor ook kosten. Benieuwd naar de kosten...
verschil rijbewijs c en ce

Wat is het verschil tussen rijbewijs C en CE?

Iedereen kent het rijbewijs B wel. Dat is het rijbewijs dat nodig is om een auto te mogen besturen. Maar wat als je bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur...