Kosten medische keuring rijbewijs C 

Geplaatst op

03/10/2023

Kosten medische keuring rijbewijs C
NuVrachtwagen

Als professionele chauffeur wordt je regelmatig medisch gekeurd om te checken of het nog verantwoord is om jouw met die vrachtwagen of bus de weg op te laten gaan. Wel zo fijn om te weten, maar dat brengt ook kosten met zich mee. Maar wat zijn die kosten voor de medische keuring voor rijbewijs C dan? En hoe worden ze opgebouwd? 

Wanneer moet ik een medische keuring ondergaan? 

Als beroepschauffeur onderga je medische keuring bij de aanvraag van het groot rijbewijs. Daarna wordt je iedere vijf jaar opnieuw gecheckt. Je moet ook medisch gekeurd worden bij het vernieuwen of verlengen van het groot rijbewijs. Zo weet je zeker dat je geschikt bent om te rijden en is de veiligheid van jezelf en van anderen op de weg gewaarborgd. 

Opbouw van de kosten 

De kosten van een medische keuring voor het rijbewijs C worden opgebouwd uit drie onderdelen met allemaal eigen tarieven: 

 

 • Gezondheidsverklaring 
  Voor het aanvragen van een medische keuring voor het rijbewijs C moet je een ingevulde Gezondheidsverklaring overleggen. Deze Gezondheidsverklaring haal je bij het CBR en kost in 2023 €41,00. Ook de kosten voor een eventuele rijtest zitten hierbij in, tenzij je hiervoor een lesvoertuig moet huren bij een opleider. 
   
 • Medische keuring 
  De tarieven voor de medische keuring verschillen per keuringsarts. Huisartsen, neurologen/psychiaters en andere specialisten hebben allemaal andere tarieven. Vraag daarom altijd vooraf een offerte op. 
   
  Meestal betaal je een bedrag rond de €75, maar soms ook meer. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft voor een rijbewijskeuring in 2023 ieder geval een maximumtarief van €101,60 vastgesteld (excl. btw). Inclusief btw is dat €122,94. 
   
 • Extra onderzoek 
  Soms blijkt tijdens de keuring dat er extra onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld een bloedonderzoek of uitgebreidere oogtest. In dat geval betaalt u dus ook extra kosten bij de medische keuring voor het rijbewijs C. Deze kosten betaal je aan de desbetreffende specialist, dus vraag vooraf altijd weer om een prijsopgave.

Totale kosten voor de medische keuring voor rijbewijs C 

De totale kosten voor de medische keuring voor het rijbewijs C bestaan dus vaak uit €41,00 + €122,94 = €163,94. Maar let op! Daar kunnen soms nog extra kosten bijkomen voor het huren van een lesvoertuig of voor extra onderzoek. Ook kunnen keuringsartsen, psychiaters en neurologen maximaal twee toeslagen van €50,78 rekenen wanneer zij meer tijd nodig hebben voor de medische keuring zelf of voor het invullen van de benodigde formulieren! 

Moet ik vooraf of achteraf betalen? 

De keuringsarts kan je vragen om de kosten voor de medische keuring voor rijbewijs C vooraf te betalen. Mocht je uiteindelijk meer of minder moeten betalen, dan wordt het na de keuring verrekend. Maar je bent niet verplicht om vooraf te betalen. Als je liever achteraf betaalt, dan kun je het CBR vragen om bij keuringsarts gekeurd te worden waarbij je wel achteraf kunt betalen.

Zijn de kosten voor de medische keuring voor rijbewijs C aftrekbaar? 

Het zou voor veel beroepschauffeurs mooi zijn als de kosten voor de medische keuring voor rijbewijs C aftrekbaar waren. Helaas is dit vaak niet het geval. De normale, periodieke keuringen mag je niet bij de Belastingdienst opgeven als aftrekpost.

Maar moet je een medische keuring ondergaan die losstaat van de periodieke keuring? Bijvoorbeeld na een ongeval of ziekte? Dan kun je in sommige gevallen de keuring opgeven als specifieke zorgkosten en aftrekken in je belastingaangifte! 

En worden de kosten vergoed door de zorgverzekering? 

De kosten voor een medische keuring voor rijbewijs C worden in veel gevallen helaas ook niet vergoed door de zorgverzekering. Althans, niet vanuit de basisverzekering. Soms dekken aanvullende verzekeringen deze kosten echter wel. Check dus altijd even je polis of vraag het even na bij je zorgverzekeraar. 

Dat scheelt toch weer! 

Meer weten?

Lees dan Medische keuring voor groot rijbewijs: zo zit het of neem even contact met ons op. We helpen je graag verder! 

Recente blogs

Wat is een tachograaf

Wat is een tachograaf?

Een tachograaf is een instrument waarmee je ritgegevens registreert. Denk aan snelheid, afstand en wie de bestuurder van een voertuig is. Maar je gebruikt het...
Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Als vrachtwagenchauffeur met een digitale tachograaf heb je een bestuurderskaart of chauffeurspas nodig. Op deze persoonlijke kaart worden namelijk je rij- en rusttijden geregistreerd. Maar...
ZZP vrachtwagenchauffeur worden

ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen

ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen Je eigen uren bepalen. Zelf beslissen welke routes je wel en niet rijdt. Als zzp’er in de transportwereld heb...