Groot rijbewijs verlengen in 3 stappen

Geplaatst op

06/04/2023

Groot rijbewijs verlengen
NuVrachtwagen
Met een groot rijbewijs (C1, C, C1E of CE) mag je een vrachtwagen besturen. Maar na een tijdje verloopt je rijbewijs en moet je ‘m verlengen. Maar wanneer moet je dan je groot rijbewijs verlengen? Hoe gaat de procedure? En wat zijn de kosten? Dat leggen we je hieronder allemaal haarfijn uit.

Wanneer moet ik mijn groot rijbewijs verlengen?

Je moet je groot rijbewijs iedere vijf jaar verlengen bij de gemeente waarin je woont. Maar je kunt niet alleen even langs het gemeentehuis gaan. Je moet namelijk ook een medische keuring ondergaan én het CBR moet vervolgens de rijgeschiktheid nog bepalen. Het is daarom slim om minimaal twee maanden van tevoren alvast een afspraak te maken. Zo voorkom je namelijk dat je rijbewijs in de tussentijd verloopt en je niet mag rijden. Dat wil je niet!

Groot rijbewijs verlengen in 3 stappen

Het groot rijbewijs verlengen is niet zo moeilijk, maar soms wel even een beetje gedoe. Zeker omdat je naar een medische keuring moet. De rest kan tegenwoordig digitaal geregeld worden.   Zo gaat de procedure:

  1. Gezondheidsverklaring invullen

Voordat je je groot rijbewijs kan verlengen, moet je een Gezondheidsverklaring invullen. Je kunt deze op papier krijgen bij het gemeentehuis en vervolgens opsturen naar het CBR, maar online gaat het vaak veel makkelijker en sneller. Je logt hiervoor gewoon in bij Mijn CBR, drukt op ‘Gezondheidsverklaring invullen’ en je vult de vragen in. Je ontvangt dan meestal direct de formulieren die je nodig hebt voor de medische keuring.  

  1. Medische keuring

Na het invullen van de Gezondheidsverklaring kun je een afspraak maken bij een officiële keuringsarts. Vaak is dat een bedrijfsarts of Arboarts. Deze voert een medische keuring uit met onder andere:  
  • Voorbespreking De arts bespreekt je medische voorgeschiedenis met je.
  • Bloeddrukmeting De keuringsarts checkt je bloeddruk op te hoge of juist te lage waardes.
  • Ogentest Je gezichtsvermogen wordt beoordeeld. Draag je een bril? Neem dan ook de sterktes mee (op papier).
  • Urineonderzoek Je keuringsarts onderzoekt je urine op stoffen die duiden op eventuele aandoeningen.
  • Lichamelijke onderzoek Je arts gaat na in hoeverre je spieren en gewrichten goed functioneren.
  Na de medische keuring voor het verlengen van het groot rijbewijs vult je keuringsarts alle benodigde formulieren in en stuurt alle documenten op naar het CBR. Meestal sta je in 20 minuutjes of een half uurtje weer buiten. Zo gepiept dus!

  1. Wachten op de beslissing van het CBR

Met de Gezondheidsverklaring en het keuringsverslag neemt het CBR een beslissing over je rijgeschiktheid. Meestal hoor je binnen een paar weken of je mag blijven rijden. Het kan ook zijn dat je door wordt verwezen voor een rijtest, dat je bepaalde maatregelen moet nemen of dat je niet rijgeschikt wordt bevonden. Ben je nog wel rijgeschikt? Dan kun je eindelijk je groot rijbewijs verlengen bij het gemeentehuis.   Vergeet dan niet je oude rijbewijs en recente pasfoto mee te nemen!  

Kosten

Helaas zitten er wel wat extra kosten verbonden aan het verlengen van het groot rijbewijs. Zo betaal je voor de Gezondheidsverklaring momenteel €41,00 (2023). Ook de medische keuring brengt kosten met zich mee. Afhankelijk van waar je wordt gekeurd, betaal je meestal een bedrag tussen de 55 en 75 euro. Daar komen dan nog de kosten voor het nieuwe rijbewijs bovenop. Ook die verschillen per gemeente.  

Let op: Je moet iedere vijf jaar ook je NIWO vergunning verlengen als je die hebt. Je leest hier meer over de kosten.

Recente blogs

Wat is een tachograaf

Wat is een tachograaf?

Een tachograaf is een instrument waarmee je ritgegevens registreert. Denk aan snelheid, afstand en wie de bestuurder van een voertuig is. Maar je gebruikt het...
Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Als vrachtwagenchauffeur met een digitale tachograaf heb je een bestuurderskaart of chauffeurspas nodig. Op deze persoonlijke kaart worden namelijk je rij- en rusttijden geregistreerd. Maar...
ZZP vrachtwagenchauffeur worden

ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen

ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen Je eigen uren bepalen. Zelf beslissen welke routes je wel en niet rijdt. Als zzp’er in de transportwereld heb...