Wat zijn de NIWO vergunning kosten?

Geplaatst op

16/03/2023

NIWO kosten
NuVrachtwagen

Als je een transportbedrijf begint, heb je een Eurovergunning nodig. Ook als je een koeriersbedrijf start of als je zelfstandig aan de slag gaat als chauffeur en je rijdt met een laadvermogen van 500 kilo of meer. Voor die vergunning moet je bij de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) zijn. Maar wat kost zo’n Eurovergunning eigenlijk? En waaruit bestaan de NIWO vergunning kosten?

NIWO vergunning halen: de kosten

Natuurlijk komen er bij het halen van de NIWO vergunning kosten kijken. Voor niets gaat de zon op. Deze kosten kun je voornamelijk opsplitsen in drie delen. het examen, de aanvraag/afgifte van de vergunning en een jaarlijkse heffing. Dit zijn alle tarieven van dit jaar (2023):

1. NIWO-examenkosten

Voor het halen van je NIWO vergunning moet je maar liefst 6 theorie examens doen bij het CBR. En ieder examen brengt weer eigen kosten met zich mee:

 • Bedrijfsmanagement: €140,95
 • Calculatie goederen: €164,50
 • Financieel management: €164,50
 • Personeelsmanagement goederen: €140,95
 • Wegvervoer goederen deel 1: €140,95
 • Wegvervoer goederen deel 2: €140,95

De totale kosten voor het NIWO examen komen daarmee uit op €892,80. Bijna 900 euro dus!

2. Aanvraag

Heb je de NIWO-examens gehaald? mooi. Dan kun je je Eurovergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg aanvragen. De behandeling van de aanvraag die Eurovergunning kost momenteel €235,00. Daarnaast moet er in ieder voertuig een vergunningsbewijs aanwezig zijn. Heb je dus een groter wagenpark? Dan moet je extra vergunningsbewijzen aanvragen. De kosten hiervoor bedragen op dit moment €25,00 per vergunningsbewijs.

3. Jaarlijkse heffing

Met de NIWO-vergunning kosten en de kosten voor de aanvraag ben je er helaas nog niet. Je betaalt voor je Eurovergunning en per extra vergunningsbewijs namelijk ook nog een heffing. Deze heffing bedraagt nu per half jaar €11,85. Dus je betaalt jaarlijks €23,70 per vergunningsbewijs aan heffingen.

Tip: let op de financiële draagkracht!

Bij de aanvraag van een Eurovergunning heb je een bewijs nodig van je vakbekwaamheid. Daar doe je die examens voor. Maar moet je ook een reële vestiging hebben, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen én over voldoende financiële draagkracht beschikken. Het zijn misschien niet direct kosten, maar voor het eerste voertuig heb je bijvoorbeeld wel minimaal €9.000 risicodragend vermogen nodig. En per voertuig komt daar nog €5.000 bij!

Kosten voor het verlengen van de NIWO vergunning

De Eurovergunning is maximaal 5 jaar geldig. Daarna moet je ‘m verlengen. En ook aan het verlengen van de NIWO vergunning zijn kosten verbonden. De behandeling van de aanvraag verlenging Eurovergunning kost momenteel namelijk €120,00. Na de behandeling betaal je per toegekend vergunningsbewijs nog €25,00 extra. Daarna kun je met al je voertuigen weer de weg op binnen de Europese Unie.

Meer weten: Bekijk hier alle huidige tarieven.

NIWO-opleiding kosten

Het grootste deel van de NIWO vergunning kosten betaal je dus voor het examen. Het is daarom extra belangrijk dat je die examens goed maakt en zo snel mogelijk haalt. Het liefst in één keer. Om je goed op het examen voor te bereiden, kun je bij NuVrachtwagen.nl een NIWO-opleiding volgen. Daarin volg je voor ieder van de 6 modules een aparte cursus en doe je op dezelfde dag nog examen. De kosten van onze NIWO-opleiding? Nu slechts €360 per dagcursus (exclusief examen)!

Dit is wat je bij de cursus kunt verwachten:

 • Een alles-in-1 pakket, van het lesmateriaal tot de exameninschrijving
 • Persoonlijke aandacht voor iedereen
 • Simpele, duidelijke en effectieve lesmethode
 • Koffie en zoetigheden
 • Professionele begeleiding bij het CBR
 • Succesgarantie

Recente blogs

Wat is een tachograaf

Wat is een tachograaf?

Een tachograaf is een instrument waarmee je ritgegevens registreert. Denk aan snelheid, afstand en wie de bestuurder van een voertuig is. Maar je gebruikt het...
Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Als vrachtwagenchauffeur met een digitale tachograaf heb je een bestuurderskaart of chauffeurspas nodig. Op deze persoonlijke kaart worden namelijk je rij- en rusttijden geregistreerd. Maar...
ZZP vrachtwagenchauffeur worden

ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen

ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen Je eigen uren bepalen. Zelf beslissen welke routes je wel en niet rijdt. Als zzp’er in de transportwereld heb...