ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen

Geplaatst op

27/11/2023

ZZP vrachtwagenchauffeur worden
NuVrachtwagen

ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen

Je eigen uren bepalen. Zelf beslissen welke routes je wel en niet rijdt. Als zzp’er in de transportwereld heb je enorm veel vrijheid. Maar je moet ook aan een aantal eisen voldoen voordat je voor jezelf mag beginnen én tijdens je werk. Hoe zit dat? Hoe kun je zzp vrachtwagenchauffeur worden?

Kan ik ook ZZP vrachtwagenchauffeur worden?

Zeker! In principe kan bijna iedereen zzp vrachtwagenchauffeur worden. Je kunt bijvoorbeeld meteen aan de slag als je net uit de schoolbanken komt, maar je kunt je ook op latere leeftijd nog laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur en een eigen onderneming starten. Voordeel daarvan is dat je al wat levenservaring hebt. En misschien zijn je kinderen dan ook al het huis uit!

Hoe kun je zzp vrachtwagenchauffeur worden?

Om zzp vrachtwagenchauffeur te worden, moet je een aantal stappen doorlopen:

 1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Als zzp’er run je eigenlijk gewoon een bedrijf. Een eenmansbedrijfje, maar toch. Net als iedere ondernemer heb je daarom ook een KvK-inschrijving nodig. Die is verplicht. Je staat daarmee namelijk officieel geregistreerd als ondernemer. Klanten kunnen dus zien dat je een echt bedrijf hebt. Bovendien kun je als ondernemer ook gebruik maken van belastingvoordeel!

 1. Haal je opleidingen

Je kunt natuurlijk niet zomaar in je vrachtwagen stappen en de weg op gaan. Sterker nog: als je zzp vrachtwagenchauffeur wilt worden, dan moet je aan een aantal specifieke opleidingseisen voldoen. Je moet je vrachtwagen theorie gehaald hebben en je hebt natuurlijk het groot rijbewijs C of C1(E) nodig. Maar als ondernemer in het goederenvervoer heb je ook nog een aantal extra examens afleggen:
 • Personeelsmanagement (ook als zzp’er!)
 • Bedrijfsmanagement
 • Financieel management
 • Wegvervoer goederen 1
 • Wegvervoer goederen 2
 • Calculatie
Heb je al die examens gehaald? Dan krijg je het vakdiploma beroepsgoederenvervoer die je weer nodig hebt voor je NIWO-certificaat. Let op: wil je straks ook klussen doen met het vervoeren van gevaarlijke stoffen of afval? Dan heb je extra certificaten nodig!

 1. Zorg voor een NIWO-vergunning

Een NIWO-vergunning is een verplichte transportvergunning die je nodig hebt als je goederen van een andere partij vervoert, betaald wordt door een opdrachtgever en rijdt met een laadvermogen van meer dan 500 kg. Grote kans dat jij die straks als zzp’er nodig hebt. Voor het aanvragen van die vergunning moet je ook weer aan een aantal voorwaarden voldoen:
 • Reële vestiging Je moet reëel gevestigd zijn. Dat betekent dat je een KvK-inschrijving nodig hebt, maar ook een bedrijfspand en minimaal één voertuig.
 • Vakbekwaamheid Je moet je vakbekwaamheid kunnen aantonen. Dat doe je met het erkende vakdiploma Ondernemer Beroepsgoederenvervoer over de weg (zie hierboven).
 • Betrouwbaarheid Je moet een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunnen overleggen.
 • Financiële draagkracht Je moet bij de start van je bedrijf over voldoende financiële draagkracht beschikken. Dat is met één voertuig minimaal €9.000. Je kunt aantonen dat je dat kapitaal hebt met je openingsbalans en een accountantsverklaring.Tip: de kans is groot dat je als je zzp vrachtwagenchauffeur startkapitaal nodig hebt om überhaupt een vrachtwagen aan te kunnen schaffen. De meesten hebben dat geld niet op de plank liggen en dus moet je een ondernemingsplan schrijven om financiering bij een bank te krijgen!
 

Goed om te weten

Zo. Je hebt in principe alles geregeld om zzp vrachtwagenchauffeur te worden. Maar er zijn nog wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Verzekeringen, bijvoorbeeld. Maar als ondernemer moet je ook een administratie of boekhouding bijhouden. En je moet nog klanten regelen. Dat is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je bedenkt dat je in de transportsector aan regels gebonden bent:
 • je mag alleen ingehuurd worden als er sprake is van ‘eigen vervoer’. Een transportbedrijf mag jou niet inhuren voor transport voor een derde partij.
 • als er sprake is van uitzendwerk of collegiale inleen via een ander transportbedrijf, moet je als chauffeur officieel in dienst zijn bij het uitzendbureau of bij het desbetreffende transportbedrijf

Ook zzp vrachtwagenchauffeur worden?

Wil jij je ook zzp vrachtwagenchauffeur worden? Daar helpen we je graag bij! Wij bieden namelijk cursussen voor zowel je vrachtwagentheorie als alle CBR-examens die je moet halen voor je NIWO diploma. Meld je hier aan!

Recente blogs

Wat is een tachograaf

Wat is een tachograaf?

Een tachograaf is een instrument waarmee je ritgegevens registreert. Denk aan snelheid, afstand en wie de bestuurder van een voertuig is. Maar je gebruikt het...
Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Als vrachtwagenchauffeur met een digitale tachograaf heb je een bestuurderskaart of chauffeurspas nodig. Op deze persoonlijke kaart worden namelijk je rij- en rusttijden geregistreerd. Maar...
Kosten medische keuring rijbewijs C

Kosten medische keuring rijbewijs C 

Als professionele chauffeur wordt je regelmatig medisch gekeurd om te checken of het nog verantwoord is om jouw met die vrachtwagen of bus de weg...