Hoe kan ik mij omscholen tot vrachtwagenchauffeur? 

Geplaatst op

03/10/2023

Omscholen tot vrachtwagenchauffeur
NuVrachtwagen

Al jarenlang kampt de transportsector met een tekort aan personeel. Daardoor liggen er volop kansen voor wie een stabiele baan zoekt. Het is dus niet verrassend dat velen, vooral op een wat latere leeftijd, kiezen voor een nieuwe richting en starten als chauffeur. Maar is het daadwerkelijk mogelijk om op latere leeftijd het roer om te gooien en vrachtwagenchauffeur te worden? En hoe pak je zoiets aan?

Waarom omscholen tot vrachtwagenchauffeur? 

Iedereen kan zich laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur. Jong en oud. En ongeacht of je net klaar bent met school of dat je uit een andere branche komt. Je kunt zelfs vrachtwagenchauffeur worden op latere leeftijd. Veel mensen laten zich dan ook omscholen tot vrachtwagenchauffeur. En niet zonder reden, want het brengt heel wat voordelen met zich mee: 

  • Baangarantie 
    Er is al lange tijd personeelstekort in het transport. Je vindt dus zo een baan als vrachtwagenchauffeur. Bovendien is het een stabiel beroep met veel werkzekerheid. Er moeten immers altijd wel goederen vervoerd worden. En ook niet onbelangrijk: de verdiensten zijn doorgaans ook goed. Zeker als je je specialiseert! 
     
  • Vrijheid 
    Als chauffeur heb je veel vrijheid. Je rijdt verschillende routes en onderweg zie je steeds nieuwe omgevingen en landschappen. Daarbij kun je ook lekker zelfstandig werken. Je rijdt natuurlijk zelf en in veel gevallen kun je ook je eigen schema aanhouden. Dat gevoel trekt veel mensen aan! 
     
  • Korte opleidingstijd 
    Over het algemeen duurt een opleiding tot vrachtwagenchauffeur niet zo lang. Je hoeft er niet jaren voor de boeken in te duiken. Een BBL-opleiding duurt ongeveer twee jaar, maar via een zij-instroom kun je soms al na een 5 à 6 maanden aan de slag.  
     
  • Eigen bedrijf starten 
    Misschien niet voor iedereen even relevant, maar als vrachtwagenchauffeur is het ook relatief eenvoudig om je eigen bedrijf te starten of als zelfstandig chauffeur aan de slag te gaan. Je moet dan alleen wel ook een NIWO vergunning halen. Dat is een soort diploma voor ondernemers in het beroepsgoederenvervoer. 
     

En zijn er ook nadelen?

Elke medaille heeft twee kanten. Voor sommige mensen zijn er dus ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de lange werkdagen met onregelmatige uren. Dat is niet altijd goed voor de balans tussen werk en je privéleven. Vooral het thuisfront zal er misschien even aan moeten wennen. Daarnaast zit je natuurlijk ook lang achter het stuur. Dat kan zowel fysiek als mentaal best zwaar zijn!

Hoe werkt het? 

Wil je je laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur? Dan hebben Vrachtauto rijbewijs C met code 95 nodig. Rijbewijs C alleen is niet genoeg. Om rijbewijs C met code 95 te halen moet je in bezit zijn van rijbewijs B en je vrachtwagen theorie hebben gehaald. Die theorie bestaat uit drie modules:

  • RVM1-C  
  • VM2-C 
  • VM3-C

     

Naast de theorie-examens moet je natuurlijk ook nog het Examen Vrachtauto C Praktijk doen en bij een praktijkopleider een aantal vakbekwaamheidstoetsen halen. Zo moet je tijdens Vakbekwaamheid C Praktische Toets en de Vakbekwaamheid C toets besloten terrein (of Toets simulator C) laten zien dat je alle handelingen goed uit kunt voeren! 

Omscholingstrajecten via werkgevers 

Moet je al het bovenstaande zelf regelen? Dat kan als je voor jezelf wilt beginnen. Maar het hoeft niet. Veel werkgevers bieden namelijk omscholingstrajecten aan waarbij je je kunt laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur. Vaak zelfs met een baan voor als je de opleiding goederenvervoer hebt afgerond! 

Ook omscholen tot vrachtwagenchauffeur? 

Wil jij je ook omscholen tot vrachtwagenchauffeur? Bij NuVrachtwagen helpen we je graag met je theorie-examens. Wij bieden cursussen op dezelfde dag als je examen waardoor je alles nog vers in je geheugen hebt en je bijna altijd in één keer slaagt. Zowel voor alle modules van de reguliere vrachtwagen theorie als voor het NIWO diploma!

Recente blogs

Wat is een tachograaf

Wat is een tachograaf?

Een tachograaf is een instrument waarmee je ritgegevens registreert. Denk aan snelheid, afstand en wie de bestuurder van een voertuig is. Maar je gebruikt het...
Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Als vrachtwagenchauffeur met een digitale tachograaf heb je een bestuurderskaart of chauffeurspas nodig. Op deze persoonlijke kaart worden namelijk je rij- en rusttijden geregistreerd. Maar...
ZZP vrachtwagenchauffeur worden

ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen

ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen Je eigen uren bepalen. Zelf beslissen welke routes je wel en niet rijdt. Als zzp’er in de transportwereld heb...