Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Geplaatst op

27/11/2023

Chauffeurspas vrachtwagen kosten
NuVrachtwagen

Als vrachtwagenchauffeur met een digitale tachograaf heb je een bestuurderskaart of chauffeurspas nodig. Op deze persoonlijke kaart worden namelijk je rij- en rusttijden geregistreerd. Maar wat moet zo’n chauffeurspas voor de vrachtwagen kosten? Wat betaal je voor het aanvragen of verlengen van de chauffeurskaart?

Kosten van de chauffeurspas

De kosten van de chauffeurspas voor de vrachtwagen zijn in 2023 door de overheid vastgesteld op €125,84 (inclusief btw). Dat geldt zowel voor bestuurderskaarten binnen de EU als voor non-EU bestuurderskaarten.

Wanneer wordt de bestuurderskaart geleverd?

Na je aanvraag ontvang je binnen vier weken een sms en e-mail van de AMP Groep. Daarmee kun je een bezorgafspraak maken. Dat is belangrijk, want je moet je bestuurderskaart zelf in ontvangst nemen. Je moet je bij de ontvangst dan ook identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Zorg er dus voor dat je op het afgesproken tijdvak thuis bent.

Let op: je aanvraag wordt pas in behandeling genomen als deze in z’n geheel betaald is. Je kunt wel op meerdere manieren betalen: via iDEAL en creditcard of door zelf over te boeken nadat je de factuur hebt ontvangen.

Chauffeurspas aanvragen

Je kunt je chauffeurspas voor de vrachtwagen aanvragen bij het Kiwa Register. Die regelen verstrekken je bestuurderskaart namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Je daarvoor eerst een account aanmaken bij het Kiwa Register. Ga hiervoor op je laptop of PC naar portal.kiwaregister.nl, klik op Particulier en daarna op Registreren. Heb je al een account? Dan kun je op dezelfde pagina gewoon inloggen.

Vervolgens kun je het aanvraagproces starten. Je moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • je hebt een geldig rijbewijs C/CE
  • je bent minimaal 185 dagen ingeschreven als ingezetene van Nederland

Ook heb je voor de aanvraag van je chauffeurspas het volgende nodig:

  • je rijbewijsnummer
  • je geboortedatum
  • een recente digitale pasfoto die aan alle officiële eisen voldoet
  • kopie van het geldige rijbewijs (alleen in geval van buitenlands rijbewijs)

Zodra je ook de kosten voor de chauffeurspas voor de vrachtwagen hebt betaald, wordt je bestuurderskaart gemaakt en krijg je hem thuis geleverd.

Tijdelijke bestuurderskaart aanvragen

Kom je zelf of komt een nieuwe bestuurder van je bedrijf uit een land buiten de EU? Dan moet je een tijdelijke bestuurderskaart aanvragen. Dat gaat op dezelfde manier, alleen heb je daarvoor iets andere bewijsstukken nodig:

  • persoonsgegevens van de bestuurder (naam, woonadres, geboortedatum)
  • digitale kopie van een pasfoto
  • digitale kopie van het rijbewijs
  • digitale kopie van de tewerkstellingsvergunnging en bestuurdersattest van de chauffeur van de NIWO

Chauffeurspas verlengen

Na je aanvraag is je chauffeurspas vijf jaar geldig (tijdelijke bestuurderskaarten maximaal 185 dagen). Je ontvangt vanzelf een herinnering van het Kiwa Register, maar je kunt ook zelf vanaf 3 maanden van tevoren een nieuwe bestuurderskaart aanvragen. Bij het verlengen moet je opnieuw alle stappen doorlopen. Dat betekent ook dat er bij verlengingen van de chauffeurspas voor de vrachtwagen kosten betaald moeten worden: €125,84 per chauffeurskaart.

Tip: je kan je nieuwe chauffeurspas gebruiken als je oude verlopen is. Houd je oude kaart daarna nog wel 28 dagen bij je om je chauffeursactiviteiten van de afgelopen werkdagen te kunnen verantwoorden!

Bestuurderskaart kwijt, kapot of gestolen?

Is je bestuurderskaart kwijt, kapot of gestolen? Dan moet je daar binnen 7 dagen melding van maken bij het Kiwa Register. Na betaling van de kosten van je nieuwe chauffeurspas voor de vrachtwagen krijg je dan binnen vijf dagen een nieuwe kaart opgestuurd. Deze nieuwe chauffeurskaart verloopt wel op dezelfde datum als je oude kaart.

In de tussentijd mag je tijdelijk even zonder tachograafkaart blijven rijden. Maximaal 15 dagen. Houd er wel rekening mee dat je wel nog steeds een registratieplicht hebt. Print dus aan het eind van iedere werkdag de gegevens van je tachograaf uit en voorzie die van je naam, adres, rijbewijsnummer en handtekening.

Recente blogs

Maximale afmetingen vrachtwagen

Wat zijn de maximale afmetingen van een vrachtwagen?

In EU-richtlijnen is vastgelegd wat de maximale afmetingen van een vrachtwagen zijn. Hierin staat wat de maximale breedte, hoogte en lengte is voor diverse vrachtautocombinaties...
Vrachtwagen rijbewijs verlopen

Vrachtwagen rijbewijs verlopen: wat nu?

Is je vrachtwagen rijbewijs verlopen? Dan moet je hem opnieuw aanvragen. Als je tenminste straks nog beroepsmatig de weg op wilt met je vrachtwagen. Maar...
Maximale gewicht vrachtwagen

Maximaal gewicht van een vrachtwagen (per land)

Grote kans dat je straks met je vrachtwagen internationaal gaat rijden. Dan is het wel zo handig als je weet wat het maximale gewicht is...