Vrachtwagen rijbewijs verlopen: wat nu?

Geplaatst op

28/05/2024

Vrachtwagen rijbewijs verlopen
NuVrachtwagen

Is je vrachtwagen rijbewijs verlopen? Dan moet je hem opnieuw aanvragen. Als je tenminste straks nog beroepsmatig de weg op wilt met je vrachtwagen. Maar hoe werkt dat? Wat moet je doen?

Hoe lang mag mijn vrachtwagen rijbewijs verlopen zijn?

Simpel. Als je vrachtwagen rijbewijs verlopen is, mag je geen vrachtwagens meer rijden. Als de politie je staande houdt en je kunt geen geldig rijbewijs laten zien, kun je een flinke boete krijgen. Ook dekken de meeste verzekeringen geen schade meer. De kosten kunnen dus behoorlijk oplopen. Ons advies is dan ook: nooit doen!

Kan ik mijn vrachtwagen rijbewijs verlengen als ‘ie verlopen is?

Als je vrachtwagen rijbewijs verlopen is, kun je hem gewoon verlengen. In principe maakt het daarbij niet uit hoe lang ‘ie precies verlopen is. De rijvaardigheid voor categorieën C, C1(E), D, D1(E) en DE blijven namelijk geregistreerd. Daardoor kun je meestal zelf weten wanneer of en wanneer je deze grote categorieën weer terug op je rijbewijs wilt hebben.


Let op: is je rijbewijs afgegeven voor 30 juni 1980 of is je vrachtwagen rijbewijs verlopen voor 30 juni 1985? Dan kun je niet zomaar verlengen en moet je wél eerst opnieuw examen doen.

Vrachtwagen rijbewijs opnieuw aanvragen in 3 stappen

Het groot rijbewijs verlengen gaat als volgt:

  1. Vul de Gezondheidsverklaring in

    Voor het verlengen van je vrachtwagen rijbewijs heb je een ingevulde Gezondheidsverklaring nodig. Je kunt deze digitaal invullen bij Mijn CBR of bij het gemeentehuis afhalen opsturen naar het CBR. Hierna ontvang je formulieren die je nodig hebt voor de medische keuring.
  2. Doe een medische keuring

    Na het invullen van de Gezondheidsverklaring maak je een afspraak bij een officiële keuringsarts voor een medische keuring. Daar wordt onder andere je bloeddruk gemeten, je ogen getest en je urine gecheckt en onderzocht of je spieren/gewrichten nog goed functioneren. Na de keuring stuurt de arts je formulieren door naar het CBR.
  3. Wacht op het CBR

    Aan de hand van je Gezondheidsverklaring en het verslag van de keuringsarts bepaalt het CBR of je nog geschikt bent om te rijden. Is je rijgeschiktheid in orde? Dan kun je naar het gemeentehuis om je vrachtwagen rijbewijs te verlengen. Het kan ook zijn dat er aanvullende onderzoeken moeten plaatsvinden, dat je extra maatregelen moet nemen of dat je überhaupt niet rijgeschikt wordt bevonden.

Wees er snel bij!

Onderneem meteen actie als je vrachtwagen rijbewijs verlopen is. Het hele proces kan namelijk weken duren. Gelukkig ontvang je ongeveer 4 maanden voordat het vrachtwagen rijbewijs verloopt een bericht van het RDW. Dat is vaak ruim genoeg. Maar verwacht je na de medische keuring nog naar een specialist te moeten? Kijk dan of je nog een maand of twee eerder kan beginnen met het verlengen van het rijbewijs.

Wanneer alleen de grote categorieën verlopen zijn

Zijn alleen de grote categorieën van je vrachtwagen rijbewijs verlopen, maar is je rijbewijs zelf nog wel geldig? Ook dan mag je niet meer met de vrachtwagen rijden. Het is namelijk niet toegestaan om te rijden met categorieën die verlopen zijn. Je mag dan uiteraard nog wel met de kleine categorieën blijven rijden.

Tip: Heb je bijvoorbeeld basiskwalificatie code 95 gehaald? Of wil je alleen code 95 bijschrijven? Kijk dan ook meteen of je je hele rijbewijs kunt verlengen. Daarmee loopt de geldigheid van alle categorieën namelijk gelijk en voorkom je dubbele kosten. Scheelt weer!

NIWO vergunning én je vrachtwagen rijbewijs verlopen?

Rijd je voor jezelf? Dan kan het goed zijn dat niet alleen je vrachtwagen rijbewijs verlopen is. Ook het NIWO certificaat is namelijk maar 5 jaar geldig, dus het is slim om te kijken of je die ook meteen opnieuw moet aanvragen. Een NIWO vergunning verlengen is namelijk iets meer werk dan het verlengen van het groot rijbewijs!

Recente blogs

Maximale afmetingen vrachtwagen

Wat zijn de maximale afmetingen van een vrachtwagen?

In EU-richtlijnen is vastgelegd wat de maximale afmetingen van een vrachtwagen zijn. Hierin staat wat de maximale breedte, hoogte en lengte is voor diverse vrachtautocombinaties...
Maximale gewicht vrachtwagen

Maximaal gewicht van een vrachtwagen (per land)

Grote kans dat je straks met je vrachtwagen internationaal gaat rijden. Dan is het wel zo handig als je weet wat het maximale gewicht is...
Basiskwalificatie code 95

Wat is de basiskwalificatie code 95?

Voor alle vrachtwagenchaffeurs in de EU is code 95 verplicht. Zonder mag je niet beroepsmatig de weg op. Om die code 95 op je rijbewijs...