Dit zijn de beste V2C examen tips! 

Geplaatst op

07/06/2022

v2c-examen-tips

Het V2C theorie examen voor vrachtwagen is verplicht voor iedereen die rijbewijs C en C1 met code 95 nodig heeft, oftewel om beroepsmatig vrachtwagen te rijden. Via NuVrachtwagen kun je de V2C theorie binnen één cursusdag behalen. Wat mag je verwachten en hoe zorg je ervoor dat je slaagt? In dit artikel zetten we de beste V2C examen tips voor je op een rijtje. 

1.    Kom uitgerust naar de V2C cursus en het V2C examen 

Aangezien je bij ons binnen één dag je V2C theorie voor vrachtwagen kunt behalen, is het uiterst belangrijk dat je vol energie naar de cursusdag komt. Zo kun je optimaal presteren en de theorie leren die je tijdens deze dag aangereikt krijgt.  

Je hoeft namelijk niet allerlei boeken vooraf te bestuderen: alle kennis en begeleiding krijg je tijdens de dag aangeboden, waaronder dus ook het lesmateriaal. Geen uren zwoegen vooraf, maar tijdens één actieve dag alles leren wat je moet weten. Zorg dat je op tijd van huis vertrekt, zodat je niet hoeft te stressen dat je te laat komt op de cursusdag. 

2.    Weet waar het V2C examen over gaat 

Het V2C theorie-examen is het tweede onderdeel van de vrachtwagen theorie (na RV1) en wordt ook wel benoemd als: Examen theorie deel 2, administratie. Hierbij wordt algemene kennis op het gebied van goederenvervoer getoetst. Belangrijk als je beroepsmatig aan de slag wilt als vrachtwagenchauffeur.  

Hoewel je vooraf aan de lesdag niet hoeft te studeren, is het toch wel fijn om te weten wat je kunt verwachten. De volgende onderdelen worden getoetst in het V2C examen: 

  • Veiligheids- en milieuaspecten 
  • Bepalen van Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit vervoer 
  • Overige relevante bepalen in de vervoerswetgeving 

3.    Houd rekening met de tijdslimiet van het V2C examen 

Wanneer je aan het examen V2C begint dan is het belangrijk om te weten dat je vastzit aan een tijdslimiet. Je krijgt maximaal 75 minuten de tijd om 65 vragen te beantwoorden. Hierbij gaat het naast meerkeuzevragen ook om open vragen en stellingsvragen. Belangrijk dus om niet al te lang stil te staan bij één vraag, omdat je flink wat vragen te beantwoorden hebt binnen de aangegeven tijd. Dat is ruim één minuut per vraag.  

Vragen die je kunt verwachten zijn bijvoorbeeld waar een chauffeur qua veiligheid rekening mee moet houden als de vrachtwagen wordt beladen? Of hoeveel uren een chauffeur deze week nog mag rijden als hij er voorgaande week al 51 uur op had zitten? Je slaagt als je minimaal 52 vragen goed beantwoord. De uitslag is twee jaar geldig, dus zorg dat je het behalen van de onderdelen van je vrachtwagen rijbewijs binnen deze tijd afrondt. 

4.    Kies een aanbieder die ook de rest van het proces begeleidt 

Je hebt je theoriecursus V2C behaalt en dan? Dan ben je er nog lang niet. Voor rijbewijs C met code 95 is namelijk ook de V3C theorie verplicht. Daarnaast dien je een medische keuring te ondergaan voordat je mag starten met rijlessen. En tot slot dien je natuurlijk ook nog een geschikte rijschool te vinden. We raden je aan om voor een aanbieder te kiezen die het hele proces kan begeleiden.  

Het V2C examen bij NuVrachtwagen 

Wij van NuVrachtwagen.nl begeleiden je bijvoorbeeld richting de medische keuring en helpen we je met het vinden van een geschikte rijschool bij jou in de buurt. Eenmaal je vrachtwagen rijbewijs gehaald? Zelfs bij het vinden van een baan kunnen we je van dienst zijn. Zo hebben we goede contacten met vervoersbedrijven. 

Kortom, begeleiding van A tot Z. Spreekt dit je wel aan en wil je je vrachtwagen theorie en praktijk halen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of bekijk de cursusdata bij jou in de buurt. 

Recente blogs

niwo-vergunning-aanvragen

NIWO-vergunning aanvragen: hoe, waar en waarom? 

Ben je een zelfstandige chauffeur of zzp’er die vervoer voor anderen doet met een laadvermogen vanaf 500 kilo? Dan heb je een vergunning van de...
Rijbewijs-c-wat-mag-ik-rijden

Rijbewijs C: wat mag ik rijden?

Om een vrachtwagen te mogen besturen heb je rijbewijs C nodig. Er ontstaat echter nogal eens verwarring over het rijbewijs C: wat mag je rijden?...