Nuvrachtwagen logo

Hoeveel ton mag een vrachtwagen laden?

Volg onze socials

Geplaatst op

23/07/2024

Hoeveel ton mag een vrachtwagen laden
NuVrachtwagen

Een vrachtwagen mag niet meer wegen dan 50 ton, inclusief de lading. Er geldt een uitzondering voor de LZV, oftewel de Langere en Zwaardere Vrachtwagencombinatie. Die mag tot 60 ton wegen. Er gelden nog meer uitzonderingen en regels per land. In dit artikel duiken we in op de regels en richtlijnen omtrent het beladen van een vrachtwagen.

Hoeveel ton mag een vrachtwagen laden in Nederland?

In Nederland mag een standaard vrachtwagen normaal gezien maximaal 50 ton wegen. Hierbij geldt de optelsom van het gewicht van het voertuig, het laadvermogen én de inzittenden. Het gaat dus niet om de lading op zichzelf, maar om het totaalgewicht.

Hoeveel ton mag een vrachtwagen laden in Europa?

Voor Europa geldt de Europese richtlijn van maximaal 40 ton in totaal. Dat wil zeggen dat Nederlandse chauffeurs die de grenzen overgaan, zich moeten houden aan dit maximum gewicht. Wel gelden er in bepaalde landen weer uitzonderingen, zoals in onze buurlanden.

Hoeveel ton vrachtwagen België: De maximale toegelaten massa is 48 tot 50 ton, maar wel onder uitzonderlijke voorwaarden, onder meer een minimum aan uitstoot (zero-emission).

Hoeveel ton vrachtwagen Duitsland: In Duitsland is het belangrijk om je aan de maximale toegelaten massa van 40 ton te houden. Ze controleren hier regelmatig.

Hoeveel ton vrachtwagen Frankrijk: De maximale toegelaten massa is 44 ton, maar dit geldt officieel alleen voor nationaal verkeer. Let dus extra op als je naar Frankrijk gaat.

Hoeveel ton vrachtwagen Verenigd Koninkrijk: In Engeland en andere delen van het Verenigd Koninkrijk geldt standaard het maximum gewicht van 40 kilo.

TIP: Met meer dan 40 ton aan gewicht de grenzen over? Dan is het sowieso aanbevolen om de huidige wetgeving te controleren (deze verandert wel eens), op basis van jouw voertuig en het aantal assen. Soms is ontheffing ook aan te vragen.

Controleer het kentekenbewijs

Afgezien van de wettelijke regels voor hoeveel ton een vrachtwagen mag laden, geldt er altijd een maximum massa per voertuig. De fabrikant van het voertuig geeft dit aan, en het hangt af van factoren zoals de toegestane maximumlast onder de aangedreven as(sen), het motorvermogen en het remsysteem van het trekkende voertuig.

Ligt de aangegeven maximum massa van het voertuig onder de 40 of 50 ton? Dan mag je uiteraard sowieso niet meer vervoeren aan gewicht.

Ontheffing voor gewicht vrachtwagen aanvragen

Sommige voertuigen zullen om bepaalde (technische) redenen niet voldoen aan de maximaal toegestane massa. Denk aan voertuigen die te groot zijn of rijdende werktuigen. Het is noodzakelijk om goedkeuring door het RDW aan te vragen. Aan de ontheffing zijn altijd bepaalde voorwaarden verbonden, zoals het vermijden van bepaalde wegen. Sommige routes zijn immers qua draagkracht en slijtage minder geschikt voor dergelijke zware voertuigen. De actuele voorwaarden voor je ontheffing ontvang je van het RDW.

LZV ontheffing tot 60 ton

De Lange en Zware Vrachtautocombinatie (LZV) is een goed voorbeeld van een voertuig waar ontheffing voor aangevraagd kan worden. Deze voertuigen mogen zoals de naam al doet vermoeden, langer en zwaarder zijn, tot een totaalgewicht van 60 kilo. Niet iedereen mag echter een LZV besturen. Daar is een speciaal LZV certificaat voor nodig, dat je kunt behalen nadat je minimaal 5 jaar in het bezit bent van je vrachtwagenrijbewijs CE.

Nascholing voor vrachtwagen nodig?

Je weet nu hoeveel ton een vrachtwagen mag laden. Houd er rekening mee dat regels altijd kunnen veranderen. Zo moet je bijvoorbeeld ook verplichte nascholing volgen als je beroepsmatig wilt blijven rijden. Moet je code 95 nascholing volgen of ben je op zoek naar andere theoretische lessen voor je vrachtwagenrijbewijs? Bekijk dan de opties van NuVrachtwagen en meld je aan voor een eenvoudige theoriecursus.

Recente blogs

Wat is de ideale bandenspanning voor een vrachtwagen

Wat is de ideale bandenspanning voor een vrachtwagen? 

De bandenspanning van een vrachtwagen is van invloed op de veiligheid en prestaties op de weg. Toch wordt dit vaak onderschat. De juiste bandenspanning voor...
Waarom seinen vrachtwagens naar elkaar

Waarom seinen vrachtwagens naar elkaar? 

Op de snelweg is het een bekend gezicht: vrachtwagens die met hun lichten naar elkaar seinen. Maar waarom doen ze dit eigenlijk? In deze blog...
wat is een vrachtbrief

Wat is een vrachtbrief?

Een vrachtbrief is een transportdocument voor vrachtwagenchauffeurs, vervoerders en verzenders. Maar wat houdt een vrachtbrief precies in, waar bestaat het uit, wanneer is het verplicht...