Rijbewijs C: wat mag ik rijden?

Geplaatst op

07/06/2022

Rijbewijs-c-wat-mag-ik-rijden
NuVrachtwagen

Om een vrachtwagen te mogen besturen heb je rijbewijs C nodig. Er ontstaat echter nogal eens verwarring over het rijbewijs C: wat mag je rijden? Dat komt omdat dit rijbewijs opgesplitst is in meerdere varianten, C, C1, CE, C1E en C(1) met code 95. In deze blog zetten we de verschillen uiteen, zodat je weet welk rijbewijs C je nodig hebt om welke vrachtwagen te mogen rijden, privé of beroepsmatig. 

Soorten vrachtwagenrijbewijzen 

De soorten vrachtauto rijbewijzen zijn in principe opgesplitst op basis van gewicht. Daarbij geldt de volgende regel: 

  • C-rijbewijs: voor bestuurders van vrachtwagens met een toegestane maximummassa van 3.500 kilo tot 50.000 kilo. 
  • C1-rijbewijs: voor bestuurders van vrachtwagen of camper met een toegestane maximummassa van 3.500 tot 7.500 kilo. 

Onder de toegestane maximummassa wordt het lege gewicht + het maximale laadvermogen van de vrachtwagen (of camper) verstaan. 

Rijbewijs C1 is dus eigenlijk geschikt voor het besturen van lichte vrachtwagens en campers. Wie grote en zware vrachtwagens wil besturen die zit goed met rijbewijs C. 

Rijden CE en C1E: voor rijden met aanhanger of oplegger 

Met rijbewijs C en C1 mag je een aanhanger of oplegger met een maximummassa tot 750 kilo aan de vrachtwagen koppelen. Wil je een zwaardere oplegger of aanhanger koppelen? Dan dien je als aanvulling rijbewijs CE of C1E te behalen. 

Rijbewijs C met code 95: voor beroepsmatig rijden 

Belangrijk om te weten is dat een rijbewijs C of C1 wil zeggen dat je een vrachtwagen mag besturen voor privégebruik. Gaat het om beroepsmatig vrachtwagen rijden? Dan is een rijbewijs C(1) met code 95 verplicht. Om beroepsmatig vrachtwagens te blijven rijden ben je verplicht om bij iedere verlenging van het rijbewijs – iedere vijf jaar – minimaal 35 uur nascholing te volgen, waarbij minimaal één cursusdag praktijktraining is. 

Eisen behalen rijbewijs C 

Voor het behalen van vrachtwagenrijbewijs C dien je normaliter eerst in het bezit te zijn van een rijbewijs B. Er geldt een uitzondering voor mbo-leerlingen die een beroepsopleiding volgen gericht op beroepen als chauffeur goederenvervoer. Daarnaast zijn een medische keuring en gezondheidsverklaring verplicht voor het verkrijgen van rijbewijs C. Ook geldt er een leeftijdsgrens: rijbewijs C(1) mag behaald worden vanaf een leeftijd van 21 jaar, tenzij je gaat voor rijbewijs C met code 95. In dat geval is de leeftijdsgrens lager, namelijk 18 jaar. 

Conclusie: welk C-rijbewijs heb ik nodig? 

Aan de hand van bovenstaande informatie weet je welk rijbewijs je nodig hebt om wat te mogen besturen. Door de vele opties klinkt het misschien wat ingewikkeld, maar eigenlijk komt het neer op de volgende vragen van het CBR

  • Wat is de maximum massa van het voertuig? 
    3.500 tot 7.500 kilo: rijbewijs C1 
    Meer dan 7.500 kilo: rijbewijs C 
  • Wil je met een aanhanger van meer dan 750 kilo rijden? 
    Nee: geen aanvulling nodig 
    Ja: rijbewijs CE of C1E verplicht 
  • Rijd je beroepsmatig met de vrachtwagen? 
    Nee: geen aanvulling nodig 
    Ja: rijbewijs met code 95 verplicht 

Vrachtwagen rijbewijs C theorie halen 

Ben je erachter gekomen dat je niet het juiste rijbewijs in handen hebt voor het besturen van de betreffende vrachtwagen? Bijvoorbeeld omdat je rijbewijs C met code 95 nodig hebt, of je een vrachtauto van meer dan 7.500 kilo wilt besturen?

Tijd om je theorie in de wacht te slepen! En daarvoor ben je bij NuVrachtwagen aan het juiste adres. Kies uit diverse cursuslocaties door heel Nederland en slaag voor ieder onderdeel binnen 1 dag! 

Haal nu je vrachtwagenrijbewijs theorie

Recente blogs

Wat is een tachograaf

Wat is een tachograaf?

Een tachograaf is een instrument waarmee je ritgegevens registreert. Denk aan snelheid, afstand en wie de bestuurder van een voertuig is. Maar je gebruikt het...
Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Als vrachtwagenchauffeur met een digitale tachograaf heb je een bestuurderskaart of chauffeurspas nodig. Op deze persoonlijke kaart worden namelijk je rij- en rusttijden geregistreerd. Maar...
ZZP vrachtwagenchauffeur worden

ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen

ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen Je eigen uren bepalen. Zelf beslissen welke routes je wel en niet rijdt. Als zzp’er in de transportwereld heb...