Vrijstelling Code 95: zo zit het

Geplaatst op

31/10/2022

vrijstelling-code-95
NuVrachtwagen

Een vrijstelling van Code 95, hoe zit dat precies? Als je vrachtwagenchauffeur van beroep bent, is een Code 95 in de meeste gevallen vereist. Eens in de vijf jaar dien je de Code 95 te verlengen. Dit kun je doen door je te laten nascholen. In enkele gevallen krijg je vrijstelling van Code 95. Je hoeft deze aanduiding in dit geval niet op het rijbewijs te hebben. We leggen je graag uit in welke gevallen je voor vrijstelling in aanmerking komt!

Vrijstelling van Code 95 voor bevoorrading van het eigen bedrijf

Rijd je zo nu en dan met de vrachtwagen om de eigen onderneming te bevoorraden? Dan krijg je mogelijk een vrijstelling van Code 95. Daarvoor dien je wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Je mag geen vervoersdiensten aanbieden en enkel in plattelandsgebieden rijden. Het vervoer mag slechts sporadisch plaatsvinden en geen gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid.

Vrijstelling voor veeteelt, visserij en bos- en tuinbouw

Werk je in de veeteelt, visserij, bosbouw of tuinbouw? Dan gelden er weer net iets andere voorwaarden. Je mag de goederen in dit geval maximaal tot een afstand van 50 kilometer vervoeren. Bovendien mag het goederentransport nooit je voornaamste activiteit zijn. Je mag wekelijks maximaal 12 uur rijden. Rijtijden moeten in dit geval goed geregistreerd worden.

Vrijstellingen voor bijzondere voertuigen

Met bepaalde voertuigen hoef je geen Code 95 op je rijbewijs te hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor voertuigen die volgens het kentekenbewijs een snelheidslimiet van 45 km/uur hebben. Test je een voertuig na een reparatie of onderhoud en vervoer je geen goederen of personen? Ook dan hoef je niet over een Code 95 te beschikken. Ook als je een voertuig bestuurt om sneeuw te ruimen of om zout te strooien, krijg je vrijstelling.

Vrijstelling voor voertuigen van Defensie en hulpdiensten

Ook chauffeurs van voertuigen van hulpdiensten of Defensie hoeven geen Code 95 te hebben. Dat gaat enkel op wanneer het voertuig bestuurd wordt in verband met een relevante opdracht.

Wanneer krijg je nog meer vrijstelling van Code 95?

Vrijstelling van Code 95 is ook mogelijk voor niet-commercieel vervoer. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk. Ook in het geval van een noodtoestand of een reddingsoperatie hoef jij je geen zorgen te maken over Code 95. Uiteraard heb je de aanduiding op je rijbewijs ook niet nodig tijdens je rijlessen.

Kom je niet in aanmerking voor vrijstelling?

Hierboven heb je kunnen lezen wanneer je vrijstelling van Code 95 hebt. In vrijwel alle andere gevallen moet je als beroepschauffeur wél deze aanduiding op het rijbewijs hebben. Heb je een Code 95 nodig? Je kunt bij ons je vrachtwagen-theorie behalen of een nascholing volgen! Heb je vragen over onze cursussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Recente blogs

Wat is een tachograaf

Wat is een tachograaf?

Een tachograaf is een instrument waarmee je ritgegevens registreert. Denk aan snelheid, afstand en wie de bestuurder van een voertuig is. Maar je gebruikt het...
Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Chauffeurspas vrachtwagen kosten

Als vrachtwagenchauffeur met een digitale tachograaf heb je een bestuurderskaart of chauffeurspas nodig. Op deze persoonlijke kaart worden namelijk je rij- en rusttijden geregistreerd. Maar...
ZZP vrachtwagenchauffeur worden

ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen

ZZP vrachtwagenchauffeur worden in 3 stappen Je eigen uren bepalen. Zelf beslissen welke routes je wel en niet rijdt. Als zzp’er in de transportwereld heb...