Nuvrachtwagen logo

Wat is de basiskwalificatie code 95?

Volg onze socials

Geplaatst op

28/05/2024

Basiskwalificatie code 95
NuVrachtwagen

Voor alle vrachtwagenchaffeurs in de EU is code 95 verplicht. Zonder mag je niet beroepsmatig de weg op. Om die code 95 op je rijbewijs te krijgen, moet je eerst de basiskwalificatie code 95 halen. Maar houdt dat in? En hoe werkt het?

Waarom code 95?

Als beroepschauffeur ben je verplicht om code 95 op je rijbewijs te hebben als je een voertuig bestuurt waarvoor je rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) nodig hebt. Deze code geeft namelijk aan dat je vakbekwaam bent. Of met andere woorden: dat je alle relevante regelgevingen kent én goed met het voertuig overweg kunt. Dat is belangrijk, want door alleen vakbekwame chauffeurs op de weg toe te laten, wordt de algemene veiligheid verhoogd.

Wat is de basiskwalificatie code 95?

De basiskwalificatie code 95 is een soort voorwaarde waar je aan moet voldoen om code 95 te mogen bijschrijven op je rijbewijs C. Die heb je dus alvast nodig. De kwalificatie bestaat over het algemeen 4 onderdelen:

  1. Vakbekwaamheid module 2-C (VM2-C)

Als je rijbewijs C of C1 met code 95 wilt halen, moet je vakbekwaamheid module 2-C gehaald hebben. VM2-C wordt getoetst met een theorie-examen van 90 minuten. Hierin moet je minimaal 52 van de 65 vragen goed hebben. Deze vragen onder andere over:

  • voertuigtechniek
  • voertuigkennis en optimaal gebruik
  • elektronische en mechanische systemen
  • ladingen en zekeren
  • taken van chauffeurs bij onderhoud en storingen
  1. Vakbekwaamheid module 3-C (VM3-C)

    Vakbekwaamheid module 3-C (VM3-C) wordt ook getoetst met een theoretisch examen van 90 minuten. En ook hier moet je weer minimaal 52 van de 65 vragen goed hebben. Bij dit examen gaan de vragen echter over iets andere onderwerpen:

  • wetgeving en documenten (Arbeidstijdenwet, Arbeidstijdenbesluit vervoer en tachograaf)
  • veiligheid en gezondheid
  • branche en bedrijf
  1. Praktische toets (VPTC)

    De Vakbekwaamheid Praktische Toets C (VPTC) duurt ongeveer 60 minuten. Bij een gecertificeerde opleider worden de volgende onderdelen getoetst:

  • stuwen, vastzetten en lossen van een lading
  • voorkomen van fysieke risico’s, criminaliteit en illegaliteit
  • maatregelen bij noodsituaties, gladheid en storingen
  • invullen Europees schadeformulier
  1. Toets besloten terrein

Het laatste onderdeel van de basiskwalificatie code 95 is Vakbekwaamheid C toets besloten terrein (VPBC). Ook deze volg je weer bij je opleider. In een half uurtje word je nu getoetst op voertuigcontrole en manoeuvreren. Over het algemeen doe je een aantal opdrachten waarbij het kan gaan om:

  • spiegelafstelling en -gebruik
  • achteruitrijden in rechte lijn
  • slalom
  • zijdelings verplaatsen (achterwaarts)
  • keren in beperkte ruimte

Nog geen C-rijbewijs?

Om de basiskwalificatie code 95 te halen, heb je rijbewijs C of C1 nodig. Heb je die nog niet? Geen probleem. Voor de praktische toets en de toets besloten terrein heb je geen rijervaring nodig. Die kun je dus gewoon doen. Wel moet je slagen voor een extra theorie-examen en het praktijkexamen C:

  • RVM1-C

    RVM1-C staat voor Rijbewijs en Vakbekwaamheid Module 1-C(1). Deze module wordt getoetst met een digitaal theorie-examen van 80 minuten. Hierin beantwoord je 65 vragen over verkeer, techniek, lading en wetgeving (administratie).
  • Praktijkexamen C

    Ook wel Examen Vrachtauto C1 genoemd. Tijdens dit praktijkexamen van 85 minuten voer je verschillende opdrachten uit. Denk aan voorbereiding en controle van de vrachtwagen, rijden binnen en buiten de bebouwde kom, bijzondere verrichtingen en navigeren.

Ook de basiskwalificatie code 95 halen?

Wil je ook de basiskwalificatie code 95 halen? Bij NuVrachtwagen krijg je een alles-in-1-pakket met e-learning, praktijkcursussen en theoriedagen inclusief examen. Daarmee kun je ieder onderdeel vaak al in één dag halen en kun je binnen een week code 95 laten bijschrijven op je rijbewijs.

Meer weten? Mail naar info@nuvrachtwagen.nl, bel 085 064 53 89 of meld je meteen aan voor een cursus bij jou in de buurt!

Recente blogs

Een kraan die vervoerd moet worden op een dieplader

Wat is een dieplader en wanneer wordt deze gebruikt? 

In de transportwereld zijn er verschillende soorten opleggers en aanhangwagens, elk met hun eigen functie. Een dieplader is een speciaal type oplegger dat wordt gebruikt...
snelheid van eenv rachtwagen op de snelweg

Hoe hard mag een vrachtwagen op de snelweg?

Als vrachtwagenchauffeur is het belangrijk om de snelheidslimieten te kennen. Je wilt immers veilig en zonder boetes de weg op. Maar hoe hard mag een...
een bureau met kiwa certificaten en een laptop

Wat is een Kiwa-certificaat en heb jij het nodig?

Wat is een Kiwa-certificaat en heb jij het nodig als vrachtwagenchauffeur? Als vrachtwagenchauffeur krijg je te maken met verschillende certificeringen en vergunningen. Eén daarvan is...