Nuvrachtwagen logo

Hoe hard mag een vrachtwagen op de snelweg?

Volg onze socials

Geplaatst op

13/02/2025

snelheid van eenv rachtwagen op de snelweg
NuVrachtwagen

Als vrachtwagenchauffeur is het belangrijk om de snelheidslimieten te kennen. Je wilt immers veilig en zonder boetes de weg op. Maar hoe hard mag een vrachtwagen eigenlijk rijden op de snelweg? En waarom gelden er andere snelheidslimieten dan voor personenauto’s? In deze blog leggen we het je uit. 

Wat is de maximale snelheid voor een vrachtwagen op de snelweg? 

In Nederland geldt voor vrachtwagens een maximale snelheid van 80 km/u op de snelweg. Dit geldt voor alle vrachtwagens met een toegestaan totaalgewicht van meer dan 3.500 kg. Dat betekent dat vrachtwagens niet dezelfde 100, 120 of 130 km/u mogen rijden als personenauto’s, zelfs niet als de verkeersborden een hogere snelheid aangeven.

Waarom mogen vrachtwagens niet sneller dan 80 km/u? 

De snelheidslimiet voor vrachtwagens is er niet zomaar. Een vrachtwagen is veel zwaarder dan een personenauto en reageert anders op snelheid. De belangrijkste redenen voor de snelheidsbeperking zijn: 

  • Veiligheid: vrachtwagens zijn groot en zwaar, waardoor ze langere remwegen hebben dan personenauto’s. Een lagere snelheid helpt ongelukken te voorkomen. 
  • Minder slijtage en brandstofverbruik: een lagere snelheid zorgt voor minder slijtage aan de banden en remmen, en helpt om brandstofverbruik te verminderen. 
  • Gelijke verkeersdoorstroming: door vrachtwagens op een constante snelheid van 80 km/u te laten rijden, wordt het snelwegverkeer voorspelbaarder en veiliger.

Hoe wordt de snelheid van vrachtwagens gecontroleerd? 

Vrachtwagens worden op verschillende manieren gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze zich aan de snelheidslimiet houden: 

  • Tachografen: elke vrachtwagen is uitgerust met een digitale tachograaf die snelheid, rijtijden en rusttijden registreert. Dit apparaat wordt regelmatig gecontroleerd door handhavingsinstanties. 
  • Politiecontroles: naast flitspalen en trajectcontroles voert de politie gerichte controles uit om te checken of chauffeurs zich aan de regels houden. 
  • Snelheidsbegrenzers: de meeste vrachtwagens zijn uitgerust met een begrenzer die voorkomt dat ze harder dan 90 km/u kunnen rijden. 

Tijdens je rijopleiding voor het vrachtwagenrijbewijs leer je hoe je met een tachograaf werkt en hoe je voorkomt dat je per ongeluk de snelheid overschrijdt. Bij Nuvrachtwagen.nl krijg je hier al een eerste kennismaking mee in onze theoriecursus. 

Zijn er uitzonderingen op de snelheidslimiet? 

In Nederland geldt de 80 km/u-limiet voor alle vrachtwagens, of ze nu leeg of volgeladen zijn. Toch zijn er enkele uitzonderingen: 

  • Bedrijfswagens onder de 3.500 kg: bestelwagens en kleine vrachtwagens mogen gewoon de snelheden voor personenauto’s aanhouden. 
  • Vrachtwagens met aanhanger: de maximumsnelheid blijft 80 km/u, maar extra lange of zware combinaties kunnen soms onder een nog lagere limiet vallen. 
  • Buitenlandse snelheidsregels: in sommige landen mogen vrachtwagens harder rijden. In België, Duitsland, Frankrijk en Spanje is de limiet bijvoorbeeld 90 km/u op snelwegen. 

Als je internationaal rijdt, is het belangrijk om per land de regels te controleren. Dit voorkomt boetes en zorgt voor een veilige rit. 

Wat betekent dit voor jou als toekomstige vrachtwagenchauffeur? 

Als vrachtwagenchauffeur moet je je niet alleen aan de snelheidslimiet houden, maar ook weten hoe je je voertuig stabiel en veilig houdt bij verschillende snelheden. Tijdens je vrachtwagen rijlessen leer je niet alleen hoe je schakelt en bochten neemt, maar ook hoe je optimaal gebruik maakt van de snelheidsbegrenzer en tachograaf. 

Bij Nuvrachtwagen.nl helpen we je om in één dag je vrachtwagen theorie te halen, zodat je goed voorbereid aan je rijopleiding begint. Tijdens de cursus behandelen we alle verkeersregels die voor vrachtwagens gelden, inclusief snelheidslimieten en tachograafgebruik. Zo ga je straks zonder zorgen de weg op!

Recente blogs

Een kraan die vervoerd moet worden op een dieplader

Wat is een dieplader en wanneer wordt deze gebruikt? 

In de transportwereld zijn er verschillende soorten opleggers en aanhangwagens, elk met hun eigen functie. Een dieplader is een speciaal type oplegger dat wordt gebruikt...
een bureau met kiwa certificaten en een laptop

Wat is een Kiwa-certificaat en heb jij het nodig?

Wat is een Kiwa-certificaat en heb jij het nodig als vrachtwagenchauffeur? Als vrachtwagenchauffeur krijg je te maken met verschillende certificeringen en vergunningen. Eén daarvan is...
Hoeveel versnellingen heeft een vrachtwagen

Hoeveel versnellingen heeft een vrachtwagen?

Wie weleens in een vrachtwagen heeft gereden of een chauffeur aan het werk heeft gezien, weet dat schakelen daar heel anders gaat dan in een...