Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs in de EU. Daarmee laat je als chauffeur namelijk zien dat je vakbekwaam bent. Zo wordt de veiligheid op de weg verhoogd. Maar hoe kun je code 95 bijschrijven op je rijbewijs?
Code 95 halen
Heb je nog geen code 95 op je rijbewijs? Dan moet je eerst de basiskwalificatie halen. Die bestaat uit het volgende:
Theorie VM2-C
VM2-C is het tweede deel van de vrachtwagentheorie. Tijdens dit examen komen zaken als veiligheid en milieu aan bod, maar moet je ook alles weten van bepalingen uit de arbeidstijdenwet en de vervoerswetgeving.Theorie VM3-C
In het theorie-examen voor VM3-C wordt je kennis over het goederenvervoer getoetst. Je krijgt dan vragen over o.a. het arbeidstijdenbesluit, de tachograaf, veiligheid en gezondheid en branche en bedrijf.Praktische toets (VPTC)
Tijdens een praktische toets wordt je getoetst op het laden, stuwen, vastzetten en lossen van lading. Maar ook wordt gecheckt of je de juiste maatregelen neemt bij noodsituaties, gladheid of storingen én of je weet hoe je criminaliteit, illegaliteit en fysieke risico’s voorkomt.Toets besloten terrein (VPBC)
Met de toets besloten terrein laat je zien dat je controle hebt over het voertuig en dat je ermee kunt manoeuvreren. Je kunt hierbij denken aan als achteruit rijden in een rechte lijn, slalommen, zijdelings verplaatsen en draai maken van 180 graden.
Heb je al deze onderdelen gehaald? Dan kun je bij het gemeentehuis code 95 bijschrijven op je rijbewijs.
Code 95 verlengen
Code 95 is maar 5 jaar geldig. Na die tijd moet je ‘m verlengen. Hiervoor moet je 35 uur nascholing volgen waarvan 7 uur uit praktijktraining bestaat. Daarna kun je opnieuw code 95 bijschrijven op je rijbewijs. Het werkt als volgt:
- Je volgt code 95 nascholing bij een erkende opleider. Deze opleider geeft jouw gevolgde cursussen en uren door aan het CBR.
- Als je de nascholing is afgerond en volledig is geregistreerd bij het CBR, geeft het CBR een verklaring van nascholing (VVN) door aan de RDW. Je ontvangt een e-mail met bevestiging.
- Vanaf nu is de VVN 5 jaar geldig. Binnen die tijd moet je bij het gemeentehuis code 95 bijschrijven op je rijbewijs.
Let op: bovenstaande geldt alleen als je een geldig rijbewijs hebt. Is je rijbewijs (bijna) verlopen? Dan moet je ook het groot rijbewijs verlengen. Je moet dan ook weer een gezondheidsverklaring invullen en een medische keuring.
Waar staat code 95 op het rijbewijs?
Weet je niet of je code 95 op je rijbewijs hebt? Of wil je weten tot wanneer ‘ie nou eigenlijk geldig is? Check dan de rijbewijscategorieën C, C1 en/of D en D1 op je rijbewijs. Als je code 95 hebt, staat daarachter een 95 met tussen haakjes een geldigheidsdatum. Houd die goed in de gaten, want voor die tijd moet je dus die 35 uur nascholing gedaan hebben en code 95 opnieuw hebben bijgeschreven. Anders mag je niet meer beroepsmatig rijden!
Tip: vervangen of vernieuwen?
Bij het bijschrijven van code 95 op je rijbewijs, kun je je rijbewijs vervangen of vernieuwen. Bij het vervangen van je rijbewijs wordt alleen code 95 bijgeschreven. De geldigheid van je rijbewijs blijft dan gelijk. Je hoeft dan geen medische keuring te ondergaan, maar je rijbewijs is wel minder lang geldig dan je code 95. Dat betekent dat je 2 keer per 5 jaar een nieuw rijbewijs moet aanvragen.
Bij het vernieuwen of verlengen van je rijbewijs wordt ook meteen de geldigheid van je rijbewijs verlengd met 5 jaar. Daarmee lopen de einddatums van zowel je rijbewijs als code 95 ongeveer gelijk. Je moet dan weliswaar medisch gekeurd worden, maar je hoeft wel maar één keer per 5 jaar je rijbewijs (en code 95) te verlengen. Op die manier bespaar je dus dubbele kosten!
Ook code 95 bijschrijven op je rijbewijs?
Bij NuVrachtwagen volg je zowel cursussen en trainingen voor de basiskwalificatie als voor de nascholing. Alles op één dak en vaak al binnen 1 week gehaald. Meld je nu aan voor een cursus bij jou in de buurt!