NIWO-vergunning aanvragen: hoe, waar en waarom? 

Geplaatst op

07/06/2022

NIWO vergunning aanvragen
NuVrachtwagen

Ben je een zelfstandige chauffeur of zzp’er die vervoer voor anderen doet met een laadvermogen vanaf 500 kilo? Dan heb je een vergunning van de NIWO (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie) nodig. Deze staat ook bekend als de Eurovergunning. Wat houdt deze vergunning precies in, wanneer heb je hem nodig en waar moet je aan voldoen om hem te krijgen? Dat lees je in deze blog. 

Wat is een NIWO-vergunning? 

De NIWO-vergunning is de Eurovergunning die aangevraagd wordt door transportbedrijven. Deze ondernemersvergunning is noodzakelijk als je actief bent in het beroepsgoederenvervoer. Wil je dus een eigen bedrijf hierin starten? Dan dien je deze vergunning aan te vragen. Samengevat heb je deze nodig als je: 

  • Goederen van een andere partij vervoert 
  • Betaald wordt door een opdrachtgever 
  • Een laadvermogen van meer dan 500 kilo vervoert (zie kentekenbewijs) 

Voorwaarden verkrijgen NIWO-vergunning 

Om een NIWO-vergunning te verkrijgen moet je voldoen aan vier voorwaarden. 

  1. Reële vestiging: je dient een inschrijving bij de KVK te hebben, alsook een bedrijfspand in Nederland. Daarnaast moet je minimaal één voertuig tot de beschikking hebben. 
  1. Vakbekwaamheid: Eén persoon binnen de onderneming moet aangesteld zijn als vervoersmanager (vaak de eigenaar). Deze moet vakbekwaam zijn, wat aantoonbaar is met een erkend vakdiploma ‘Ondernemer Beroepsgoederenvervoer over de weg’. Deze opleiding geven wij natuurlijk bij NuVrachtwagen ook. 
  1. Betrouwbaarheid: Je moet een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) te hebben. 
  1. Voldoende financiële draagkracht: Het risicodragend vermogen moet minimaal €9.000 zijn voor het eerste voertuig. Per nieuw voertuig komt daar €5.000 bij. Dit is aantoonbaar middels de financiële jaarcijfers of openingsbalans (+een verklaring van een deskundige die aangesloten is bij NBA, NOAB of RB). 

NIWO-vergunning halen 

Als je voldoet aan de bovengenoemde voorwaarden en de benodigde bewijsstukken hebt verzameld dan is het tijd om de NIWO-vergunning aan te vragen. Dit kan via het ondernemersloket van de NIWO: Ondernemersloket.niwo.nl. Kies voor de ‘Eurovergunning’ en log in middels eHerkenning (niveau 3). Vul de vragen in en upload de bewijsstukken voor de aanvraag. Vervolgens kun je betalen en gaat de aanvraag in beoordeling. Soms vraagt de NIWO aanvullende vervoersgegevens, bewijsstukken of toelichting.  

Nadat de aanvraag compleet is duurt de behandeltermijn maximaal acht weken, maar vaak is de aanvraag al binnen één tot drie weken beoordeeld. Bij toewijzing ontvang je de beschikking met beslissing, een vijf jaar geldende Eurovergunning van de NIWO en de vergunningsbewijzen. 

NIWO-vergunning verlengen 

De Eurovergunning van de NIWO is vijf jaar geldig en kan daarna verlengd worden. Hierbij is het noodzakelijk om aan de vergunningsvoorwaarden te blijven voldoen. Als de vervoersmanager met vakdiploma bijvoorbeeld aftreedt, dan dient er een vervanger met het benodigde vakdiploma aangewezen te worden. 

Wat kost een NIWO-vergunning? 

De kosten van een NIWO-vergunning zijn eenmalig €235 voor de behandeling van de aanvraag en de afgifte van het Eurovergunningsbewijs kost €25. De kosten voor verlenging zijn €120. Daarnaast betaal je een jaarlijkse heffing van €23,70 per vergunningsbewijs. Btw is niet van toepassing (NIWO is publieksrechtelijke zbo). De prijzen zijn gebaseerd op juni 2022 en zijn mogelijk aan verandering onderhevig. Bekijk hier de actuele tarieven.  

Belangrijke informatie over Eurovergunning 

De Eurovergunning van de NIWO is gebonden aan een onderneming en mag dus niet door anderen worden gebruikt. Heb je nog geen Eurovergunning in het bezit? Dan mag je nog niet rijden. Houd er dus rekening mee dat je de aanvraag tijdig doet. Wil je weten of jouw voertuig een laadvermogen van meer dan 500 kilo heeft? Doe dan de RDW kentekencheck en bekijk via Technisch > Eigenschappen > Laadvermogen. Is het laadvermogen minder dan 500 kilo dan is de Eurovergunning niet nodig. Optioneel kun je bij het RWD een aanvraag doen voor het verlagen van het laadvermogen van je voertuig. 

Recente blogs

Maximale afmetingen vrachtwagen

Wat zijn de maximale afmetingen van een vrachtwagen?

In EU-richtlijnen is vastgelegd wat de maximale afmetingen van een vrachtwagen zijn. Hierin staat wat de maximale breedte, hoogte en lengte is voor diverse vrachtautocombinaties...
Vrachtwagen rijbewijs verlopen

Vrachtwagen rijbewijs verlopen: wat nu?

Is je vrachtwagen rijbewijs verlopen? Dan moet je hem opnieuw aanvragen. Als je tenminste straks nog beroepsmatig de weg op wilt met je vrachtwagen. Maar...
Maximale gewicht vrachtwagen

Maximaal gewicht van een vrachtwagen (per land)

Grote kans dat je straks met je vrachtwagen internationaal gaat rijden. Dan is het wel zo handig als je weet wat het maximale gewicht is...